Randpere kuuse-lubadus maksaks Tallinnale kolm miljonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Randpere (RE).
Valdo Randpere (RE). Foto: Karli Saul / SCANPIX

Reformierakonna Tallinna linnapeakandidaadi Valdo Randpere valimislubadus istutada Lasnamäele ligi 120 000 kuusepuud, läheks linnale maksma umbes kolm miljonit eurot ja samas ei pruugi enamik istikuid spetsialistide hinnangul paekivipinnasel üldse kasvama minna.

Randpere lubab linnapeaks saades istutada Lasnamäele viie aasta jooksul 117 799 kuuske. Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Tartu puukooli juhataja Andres Tuvi ütles esmaspäeval BNSile, et linnakeskkonda istutatav kuuseistik peab olema vähemalt meetri pikkune ja see läheks pinnasesse koos 30 korda 30 sentimeetrise pinnasepalliga. Selline istik maksab RMK Tartu puukoolis koos käibemaksuga 20 eurot, suure koguse puhul on võimalik kümneprotsendine hinnaalandus.

Randpere ütles BNS-ile, et puud istutataks viie aasta jooksul ja see aktsioon võtaks aastas linnakassast kuni 500 000 eurot. «Praegu teeb Tallinn rahaga palju selliseid asju, mis linlastele kuidagi kasulikud ei ole ja aastas kulub umbes 30 miljonit eurot mõttetustele,» ütles Randpere BNSile. «Aga uuringud näitavad, et inimesed väärtustavad kodu ja asumi ümbrust oluliselt kõrgemalt kui küünilised poliitikud ja ajakirjanikud usuvad.»

Enamiku aja aastast Lasnamäel rohelust pole. «Ma oleks ise arvanud, et inimestele on tähtsad teed ja tänavad, aga ei ole. Inimesed hindavad kõrgelt rohelust,» lausus Randpere, kelle sõnul oleks lasnamäelastel kuuskedest rõõmu sadadeks aastateks.

Tallinna keskkonnaameti juhataja Relo Ligi sõnul on Lasnamäel olevasse paepinnasesse võimalik puid istutada küll, kuid selleks tuleb neile kasvuruumi tagamiseks enne pae sisse augud lõhkuda. «Meil on näited Kivila pargist, kus Teeme Ära aktsiooniga istutati mände, ei tagatud neile normaalset kasvuruumi ning nüüd hakkavad puud järjest surema,» lausus Ligi BNSile.

Lasnamäel on Ligi sõnul kohti, kus pae peal on vaid paarkümmend sentimeetrit pinnast. «Sellistesse kohtadesse puude istutamiseks on erinevaid tehnoloogiaid, juurtele tehakse kanaleid ja muid sellised asju. Aga see kõik on nii kallis, et pole mõtet isegi kaaluda. Kummaline, et ilma igasuguse analüüsi ja spetsialistidega konsulteerimata lubatakse paepinnale kuuski istutama hakata,» rääkis Ligi.

Tema sõnul on imelik kuulda ka seda, et soovitakse vaid okaspuid, sest linn on rõhunud liigirikkusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles