Õigusteadlane: kohtu otsus võib sundida Reformierakonda uuesti juhatust valima

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Reformierakonna  õhupall.
Pildil on Reformierakonna õhupall. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu ülikooli äriõiguse dotsent Andres Vutt selgitas, et kui kohus leiab, et Reformierakonna uue juhatuse registrisse kandmiseks olevad dokumendid ei vasta seadusele, ei jää muud üle kui korraldada uued juhatuse valimised.

«Ajakirjanduse andmetel on maakohus keeldunud kande tegemisest, sellele lahendile on võimalik kaevata kuni riigikohtuni ning lahendus saab olema teada pärast seda, kui kõrgema astme kohtud on oma seisukoha avaldanud,» rääkis Vutt ERRi uudisteportaalile.

Vutt selgitas, et registriasjades võib kohus teha otsustusi üksnes dokumentide põhjal ning kui kohus leiab, et kannet ei ole võimalik teha, saab selline järeldus tuleneda üksnes asjaolust, et kande tegemise aluseks olevad dokumendid ei vasta mingil põhjusel seadusele.

«Konkreetsel juhul tähendaks selline lahendus juhatuse valimise õigusvastasuse tuvastamist ja olukorra lahendamiseks oleks sisuliselt vaid üks võimalus - juhatuse valimised tuleb uuesti korraldada,» ütles Vutt.

Erakond on juhatuse registreerimisega endiselt kimpus

Reformierakond esitas Harju maakohtu registriosakonnale avalduse kanda registrisse mais valitud juhatuse liikmed, kuid nädal aega hiljem selgus, et vastavat kannet registrisse siiski ei tehta.

Partei selgituse kohaselt andis kohtunikuabi eitava vastuse, viidates puudustele üldkogu protokollis: nimelt olid juhatuse valimise hääletamistulemused paigutatud lisamaterjalina protokolli lõppu, samas kui tavaliselt on vastavad andmed dokumendi põhiosas eraldi päevakorrapunkti all.

11. juulil esitas partei otsuse peale määruskaebuse, mille kohus jättis eelmisel reedel rahuldamata. Väidetavalt nõustus kohtunik, et hääletamistulemusi võib tõesti esitada protokolli lisas, kuid avaldas samal ajal arvamust, et mittetulundusühingutes ei tohiks elektroonilist valimisprotseduuri kasutada.

Asja materjalid edastati ringkonnakohtule.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles