Valija suvekool 6: hoidu peibutuspardist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts soovitab valijatel mitte hääletada kohalikel valimistel peibutuspartide ehk ministrite või riigikogu liikmete poolt, kui nad ei kavatse valimiste järel volikogusse tööle minna.

Valija Suvekool - Hoidu peibutuspartidest! from Tallinna Ülikool on Vimeo.

«Kes on üldse peibutuspardid? Need on ministrid või riigikogu liikmed, kes ise pärast valimisi ei kavatsegi linna- või vallavolikokku sind esindama minna, vaid nad on valimistel üles seatud puhtalt seetõttu, et tuua erakonnale hääli,» märkis Saarts.

Siiski pole mitte iga minister või riigikogu liige tema sõnul tingimata peibutuspart. «Kui kandidaat on avalikult teada andnud, et loobub oma varasemast ametikohast ja läheb valitus osutudes linna- või vallavolikokku, siis pole probleemi – sellise inimese poolt võid julgelt hääletada. Kui ta seda pole aga selgesõnaliselt lubanud, siis ole väga ettevaatlik,» lausus Saarts, lisades: «Ja lõppkokkuvõttes: kui sul on täiesti ükskõik, milline inimene sind volikogus esindab, peaasi, et su lemmikerakond sisse saaks, siis võid samuti südamerahuga peibutuspartide poolt valida, sest vahet ju pole.»

20. oktoobril toimuvate valimiste eel panid Postimees, Tallinna Ülikool ja Eesti Noorteühenduste Liidu Varivalimised seljad kokku ning lükkasid käima projekti «Valija suvekool». Suvekooli kümmekonnas videoklipis antakse sügisel valima minejaile selgeid ja loogilisi nõuandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles