Valimiskomisjon ei näe valimisliidu Rodina nimes vastuolu seadustega

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Reuters / Scanpix

Tallinna valimiskomisjon registreeris venekeelse nimega valimisliidu Rodina, kuna ei näe selle võõrkeelses nimes vastuolu seadustega.

Tallinna valimiskomisjoni liige Heiki Soome ütles Postimehele, et nimi Rodina on valimisliidu enda valik ja see on valija otsustada, kas ta sellise valimisliidu poolt hääletada tahab.

«Valimisliidu nimi peab olema ladina tähtedega ja nimi ei tohi solvav olla. Rodina seda ei ole,» lausus Soome.

Ta märkis, et päris ebasündsat nime valimisliidule siiski panna ei saa ning see on igal juhtumil hindamise küsimus, kas tegemist on ebasündsa nimega või mitte.

Rodina tähendab vene keeles kodumaad.

Võõrkeelse valimisliidu registreerimise kohta on olemas 2005. aastast riigikohtu lahend.

Dimitri Klenski ja Stanislav Tšerepanov esitasid 2005. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimiste eel Tallinna valimiskomisjonile registreerimiseks valimisliidu Spisok Klenskogo, mis on eesti keeles Klenski Nimekiri. Tallinna valimiskomisjon ei registreerinud seda venekeelse nimega. Pärast tagasilükkamist vabariigi valimiskomisjonis esitasid Klenski ja Tšerepanov kaebuse riigikohtusse ning saavutasid seal võidu.

Valimisliit Rodina esitas Tallinna valimiskomisjonile registreerimistaotluse eile. Valimisliitu Rodina esindavad Andrei Kolomainen ja Igor Belositski.

Vabariigi valimiskomisjoni meedianõunik Karina Loi ütles Postimehele, et valimisliidu nimi ei pea olema eestikeelne. «2005. aastal leidis riigikohus, et valimisliidu nime registreerimisest ei saa keelduda põhjendusel, et nimes on võõrkeelseid sõnu, samuti ei ole võõrkeelne nimi eksitav.

Loi märkis, et valimisliidu nime puhul ei eristata võõrkeelsete sõnade puhul erinevaid keeli.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadus sätestab valimisliidu nime kohta järgmist:

«Valimisliidu nimi ei või olla ebaesteetiline ega eksitav. Eelmistel volikogu valimistel registreeritud valimisliidu nime võib kasutada juhul, kui üle poole eelmise valimisliidu moodustajatest on ka uue valimisliidu moodustajateks. Keelatud on valimisliidu nimena kasutada erakonna või mõne muu valimisliidu nime või sellega eksitavalt sarnast nime.»

«Seega ebasündsa nimega valimisliidu registreerimisest on valla või linna valimiskomisjonil võimalik keelduda,» märkis Loi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles