Laar: Ilvesel on arvestatav toetus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: SCANPIX

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe ja endise peaministri Mart Laari sõnul on Toomas Hendrik Ilvese kandidatuuril Euroopa Liidu presidendiks Euroopa Rahvaparteis arvestatav toetus olemas.

«Võitlus Euroopa Presidendi koha pärast on iga hetk jõudmas otsustavasse faasi, kandidaate on välja käidud palju, osa neist teevad aktiivset kampaaniat ning käivad endale Euroopat mööda toetust otsimas, teised hoiavad tagaplaanile,» kirjutas Laar oma ajaveebis.

«Äsjasel Euroopa Rahvapartei (EPP) tippkohtumisel Brüsselis seda teemat ametlikult päevakorras polnud, kulaarides räägiti sellest aga küll. Kui Eestisse jõudsid uudised, et keegi Poola poliitik on Eesti presidenti Toomas Hendrik Ilvest sellele kohale välja pakkunud, kehitati Eestis õlgu ja küsiti, et kes see imelik poolakas on,» kirjutas Laar.

«Ta on üsna mõjukas mees. EPP asepresident Jacek Saryusz-Wolski on Euroopas omandanud üsna laia mõju – seda just uute liikmesriikide huvide eest osava ja tõhusa seismisega. Oleme vanad tuttavad ning nii rääkisime antud teemast veidi pikemalt. Saryusz-Wolski võtab ise oma pakkumist igal juhul väga tõsiselt ja on selle nimel juba ka tööle asunud,» kinnitas ekspeaminister.

«Peamine kandidaat nimetatud kohale on loomulikult jätkuvalt Tony Blair, kuid vastuseis temale on viimasel ajal kiirelt kasvanud – ning kui see ühel hetkel Blairi kandidatuuri põhja laseb, on tee järgmistele meestele vaba. Poliitiliselt mitteseotud kandidaati sellele kohale ilmselt ei lasta, EPP on neljast ihaldatavast kohast – Euroopa Komisjoni President, Euroopa Parlamendi President, Euroopa President ja välisminister endale saanud juba kaks esimest, nüüd on aeg midagi sotsidele anda,» leidis Laar.

«Kui Blair ei peaks läbi minema, on küsimus, kes see on. Lipponen rikkus oma võimalused «Schröderit tehes» ehk Nord Streami teenistusse astudes, teistel kandidaatidel on omad probleemid. Toomas Hendrik Ilves on sellel taustal tegelikult väga tugev kandidaat,» kinnitas Laar.

«EPP tippkohtumise kuluaarides käies ja erinevate riikide peaministritega rääkides võisin tõdeda, et Toomas Hendrik Ilvesel on ka selles seltskonnas täiesti arvestatav toetus olemas. Tegemist on loomulikult suure ettevõtmisega, mille edus ei saa kindel olla, Eesti peaks jalad aga kõhu alt välja võtma ning Ilvest aktiivselt toetama asuma – nii nagu seda põhjanaaber Soome oma esindajatega teeb. Kaotada pole meil selles ettevõtmises midagi, võita aga küll,» oli Laar veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles