Tallinna võimuliit hakkab täna kohti jagama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid kogunevad Poska majja läbi rääkima.
Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid kogunevad Poska majja läbi rääkima. Foto: Priit Simson

Tallinna võimuläbirääkimistel jõuti eile programmiliste küsimustega enam-vähem lõpule ning täna hakkavad pooled ilmselt ametikohti jagama.


Läbirääkimistel sotsiaaldemokraate esindanud riigikogu liikme Peeter Kreitzbergi sõnul arutati eile kokkulepete rahalist katet ning leiti, et koalitsioonilepe peab selles osas vett.


«Täpsustasime mõningaid sõnastusi, panime mõned asjad juurde ja ma arvan, et sisuga oleme nüüd praktiliselt ühele poole saanud,» lausus Kreitzberg.

Läbirääkimistel Keskerakonna delegatsioonis osalenud Mailis Repsi sõnul oli õhtupoolik vägagi konstruktiivne. «Enamuse ajast analüüsisime rahanumbreid programmi lubaduste taga ja otsustasime iga asja puhul eraldi, kas see on reaalne või mitte. Selle juures olid meile abiks abilinnapead,» rääkis Reps.

Kokkuleppele jõudsid pooled nii maamaksu kui volikogu suuruse küsimustes. «Maamaksu küsimuses olime ühel nõul, et ootame ära vabariigi valitsuse korralise maahindamise. Viimane hindamine oli 2000. aastal ja pärast uut hindamist vaatame ka maamaksu asja,» ütles Reps.

Ka volikogu suuruse osas olid läbirääkijad ühte meelt. Repsi sõnul on 79-liikmeline volikogu ebamõistlikult kallis ning seetõttu seatakse eesmärgiks linnavolinike arvu vähendamine. Siin võetakse aluseks professor Rein Taagepera poolt välja pakutud optimaalne Tallinna linnavolinike arv - 51. Kaksipidi mõtlemist ei olnud ka linnaosade edasise saatuse suhtes. «Koalitsioonileppes on punkt, et linnaosad jäävad alles,» kinnitas Reps.

Mõlemad ütlesid, et linnavalitsuse koosseisust eile ei räägitud, kuid selle juurde jõutakse kui mitte täna, siis hiljemalt homme. Reps ütles, et enne linnavalitsuse kohtade jagamist pannakse paika võimukoalitsiooni üldine struktuur. «Alustame sellest, kuidas käib otsuste tegemine, missugune on koalitsiooninõukogu koosseis ja seejärel jõuame ka linnavalitsuse koosseisu juurde,» arvas Keskerakonna läbirääkija.

Mõlemad erakonnad on seni varjanud kiivalt oma soove ametikohtade jaotumise ning võimalike kandidaatide osas, kuid poliitkuluaarides peetakse üsna kindlaks, et volikogu esimehe koht läheb Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhile Jüri Pihlile, abilinnapeaks tõuseb Andres Anvelt ning ühe linnaosavanema koha saab Katrin Saks.

Pihli saamine volikogu esimeheks tähendab, et praegune volikogu esimees Toomas siirdub abilinnapea ametisse ning temast saab linnavara valdkonna juht. Praegu töötab seal Eha Võrk, kelle häältesaak jäi valimistel suhteliselt kasinaks.

Anvelti puhul peetakse kõige tõenäolisemaks ettevõtluse valdkonna abilinnapea kohta, kelle ülesandeks on näiteks töötusega seotud programmide elluviimine ning ühistransport ja liiklus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles