Pealinna võimulepe liigub allkirjade suunas

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut kuulub meedianõukogusse.
Ka Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut kuulub meedianõukogusse. Foto: Mihkel Maripuu

Sotside ja keskpartei läbirääkimised Tallinnas liiguvad jõudsalt võimuleppe suunas, kuhu suure tõenäosusega kirjutatakse sisse linnaosade allesjäämine, linnameedia tasakaalustamine ning ka soov volikogu väiksemaks teha ja valimiskorda muuta.



Keskerakonna üks läbirääkija, linnavolikogu esimees Toomas Vitsut ütles, et valimiskorda ja volikogu liikmete arvu ei saa küll linnavõim ise muuta, kuid Tallinn saab teha riigikogule vastava ettepaneku.



Kuigi praeguse riigikogu koosseisu juures, kus jõupositsioonil on kehtiva Tallinna valimiskorra välja nuputanud Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit, on valimiskorra muutmine ebatõenäoline, võib sotside ja Keskerakonna kokkulepe määravaks saada 2011. aasta riigikogu valimiste järel, kui nad peaksid riigis võimule tõusma.



Vitsuti sõnul kirjutatakse koalitsioonileppe teksti ilmselt see, et volikogu oleks järgmises koosseisus 51-liikmeline ja et valimiskord oleks samasugune nagu mujal Eestis. Praegu on Tallinnale kehtestatud erikord, mis näeb ette kaheksat linnaosadel põhinevat ringkonda ning 79 volikogu liiget. Kõigis ülejäänud omavalitsustes on lubatud valimised läbi viia ühes ringkonnas.



Linnameedia tasakaalustamiseks tuleb võimuleppesse sotside soovitud uue kolleegiumi moodustamine, kuhu hakkavad kuuluma esindajad kõigist volikogu fraktsioonidest. Samuti loobub Keskerakond sotside soovil linnaosade kaotamise plaanist.



Nii Vitsut kui ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ühe esindajana läbirääkimisi pidanud Peeter Kreitzberg kinnitasid, et ületamatud vastuolusid pole ning iga kohtumine viib parteisid leppele lähemale. Täna saavad erakonnad taas kokku.



«Katsume leppele anda ka rahalise katte ehk vaatame üle, kas meil on ikka reaalne kõik need asjad ära teha,» märkis Vitsut. «Põhimõtteliselt oleks siis koalitsioonilepe valmis.»



Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul allkirjastatakse koalitsioonileping tõenäoliselt järgmise nädala alguses.



Täna asuvad erakonnad tõenäoliselt läbi rääkima poliitiliste ametikohtade jaotamise üle. Seni on meedias spekuleeritud, et sotside esimees Jüri Pihl saab volikogu esimeheks.



Ka on räägitud, et sotsid saavad ühe kuuest abilinnapea kohast ning ühe kaheksast linnaosavanema kohast. Kõige tõenäolisemateks kandidaatideks nendele kohtadele peetakse Katrin Saksa ja Andres Anveltit.



Tallinna uus volikogu koguneb esimest korda järgmisel neljapäeval ehk 5. novembril. Keskerakonnal on volikogus 44 kohta, sotsidel kaheksa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles