Paar paleepööret kirgastavad linnade üksluist võimupilti

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Margit Randmäe

Sel nädalal seisab paljudes linnades üle Eesti ees uute-vanade võimuliitude kinnitamine. Sahisevad sulepead, kõlisevad šampanjaklaasid. Kõige julgemalt jagati võimujooned ümber Võrus ja Pärnus.



Ka 14 maakonnakeskuse (Jõgevas on valimistulemused vaidlustatud) arvestuses läks valimisvõit Keskerakonnale, kuna võimuliitu kuulutakse koguni 11 suuremas linnas.


Keskerakond on sealjuures võimul suurimates neist: Tallinnas, Tartus, Narvas. Pärnus tuli küll alla vanduda üliedukale Toomas Kivimäe juhitud valimisliidule ning võimust jäädi suvepealinnas üldse ilma.



Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) on võimukoalitsioonis üheksas maakonnakeskuses. Suurimaks pettumuseks on neile kindlasti lüüasaamine Tartus, kus pärast valimistulemuste selgumist üritati senisele Reformierakonna juhtimisele erinevate kombinatsioonidega lõpp teha, kuid harjumuse vägi on suur ja liigne trikitamine oleks pingestanud suhteid ka Toompeal.



Reformierakond järgneb kaheksa ja sotsiaaldemokraadid seitsme linnavõimu ühe osalisena.


Rahvaliit saab võimule Tartus ja Võrus. Nende üks volikogukoht sai Võrus määravaks, sest sellest sõltus paljuski ka senisele kauaaegsele Reformierakonna juhtimisele lõpu tegemine. Rahvaliidul on küll lootus veel võimule tulla Jõgeval.



Seni on Keskerakond nautinud ainuvõimu Tallinnas ja Narvas, aga ka Põlvas. Sealne populaarne maavanem Priit Sibul (IRL) suutis aga oma erakonnakaaslasi toetada, nii et üle hulga aja on Põlvas võimul ka paar IRLi liiget.



Suures osas jätkavad linnad juba sissetöötatud võimukombinatsioonidega. Mõnel pool on siiski partnereid ka välja vahetatud või kindlustatud senist edukat seisu «ripakile jäänud» üksikute erakonna- või valimisliidu liikmetega.



Võimuliidu sündi tuleb oodata veel külmapealinnas Jõgeval. Keskerakondlased on seal valimistulemused vaidlustanud ja nõuavad valimissedelite lisakontrolli, kuna kahtlevad Jõgeva valimiskomisjoni objektiivsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles