Nestor: kaheparteisüsteem muudab poliitika teenuseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor avaldas arvamust, et kaheparteisüsteemi juurutamine Eestis päädib poliitika muutumisega teenusharuks ning raha hakkab poliitikas üha suuremat rolli mängima.

Ta rõhutas intervjuus ETV saatele «Vabariigi kodanikud», et erinevate inimeste võimalus poliitikat mõjutada muutub kaheparteisüsteemis palju väiksemaks.

Rahvaliidu esimees Karel Rüütli leidis, et Eesti kaotaks kahaparteisüsteemist, Roheliste esindaja Valdur Lahtvee nentis samuti, et kaheparteisüsteem tähendaks demokraatia vähenemist ühiskonnas.

Keskerakondlane Jüri Ratas tõdes, et viimased valimised on näidanud, et valijaid jätkub Eestis siiski rohkematele jõududele.

IRLi peasekretär Margus Tsahkna tõi välja, et Eesti valija valib järgmistel valimistel alati pigem uusi nägusid ja nn. «uut jõudu». 

Erakondade võimalikust ühinemisest poliitspektri vasakul tiival rääkides nentis propagandaekspert Agu Uudelepp kindlasti ei tähenda parteide ühinemine, et liikmeskonnad sama ühtselt kokku õnnestub liita ning et kindlasti tuleb sel puhul väga palju lahkumisavaldusi.

Tema hinnangul on selge, et Rahvaliidu nn noorte poliitikute tiib ei soovi selgelt Keskerakonnaga ühineda.

Uudelepp rõhutas, et vanade erakondade ühendamine uue idee alla ei pruugi valimisel efekti anda, kuna vastupidine Rahvaliidu puhul eurovalimiste aegu ei töötanud.

«Vanade nägude uue idee alla koondamisele, mida Jaak Allik nüüd soovib teha, toimus toona vastupidine sündroom - Rahvaliit tõi vana idee all välja uued näod, aga see ei peibutanud valijat, nemad andsid oma hääle Tarandile,» sõnas Uudelepp.

Sotsidel on tema sõnul nüüd esimest korda ajaloos Jüri Pihli näol esimees, kellel puudub pikk ajalooline side ja kogemus koostööst nn. «valgete jõududega», mistõttu tal saab olema palju lihtsam minna koostööle ideoloogiliselt sarnasema Keskerakonnaga. «Ta pole pidanud olema teisel pool rindejoont.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles