Vabariigi valimiskomisjon arutab kolmapäeval kolme kaebust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohaliku omavalitsuse volikogu valimine 2009. aastal. Eelhääletus Pärnus.
Kohaliku omavalitsuse volikogu valimine 2009. aastal. Eelhääletus Pärnus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Vabariigi valimiskomisjon hakkab kolmapäeval arutama kolme kohalike valimistega seotud kaebust, kus taotletakse kordushääletamise korraldamist Audru vallas ja Narvas ning häälte ülelugemist Jõgeval.

Audru vallast esitas valimiste keskkomisjonile kaebuse sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerinud ja enda hinnangul liiga vähe hääli saanud Heiki Merirand. Mees polnud rahul Pärnu maakonna valimiskomisjoni otsusega, kus peeti tema väidet, nagu ta oleks pidanud saama valimistel rohkem kui kogutud 31 häält, paljasõnaliseks ning jäeti tema kaebus rahuldamata.

Maakonnakomisjoni hinnangul ei saa hääletamise salajasuse põhimõttest tulenevalt keegi tõendada, et ta on hääletanud ühe või teise kandidaadi poolt või et teatud arv valijaid on valimistel teda toetanud. Ka ei nähtu komisjoni kinnitusel hääletamistulemuste protokollidest, et neis esineks sedelite arvestuses ebatäpsusi, mistõttu pole võimalik, et osa hääli oleks Audru vallas kaduma läinud.

Merirand polnud komisjoni seisukohaga aga nõus, rõhutades, et on vallas tuntud poliitik ning tegi valimiste eel aktiivselt kampaaniat. «Kuna olen elukogenud inimene ja oskan inimest hinnata, nägin oma valijate siirust, kui nad minuga suhtlesid, lubades anda oma hääle valimispäeval minule. Üheks kinnituseks, miks minu häältesaak pidanuks olema 100-120, on valimismaterjalide postitamine 110 postkasti,» märkis ta.

Merirand taotleb vabariigi valimiskomisjonilt Audru vallas kordusvalimiste korraldamist või sotsiaaldemokraatide nimekirjas volikokku pääsenud Anu Kurmi volikogu liikmeks kinnitamata jätmist, leides, et tegelikult tuleks volikokku suunata hoopis tema.

Narva linnas taotleb kordushääletamise korraldamist valimisliidu Peetri Plats esindaja Kalle Tull, kes esitas kaebuse Ida-Viru maakonna valimiskomisjoni otsusele. Maakonnakomisjon jättis mehe taotluse 19. oktoobril rahuldamata, leides, et tema väited on üldsõnalised ja põhjendamata.

Tull viitas oma kaebuses Narva linna valimiskomisjoni esimehe sõnadele, mille kohaselt ei suutnud valimisjaoskonnad vältida valimistel hääletussedelite väljaviimist. Tulli sõnul võimaldas see käivitada niinimetatud hääletamiskarusselli, mis mõjutas oluliselt hääletamistulemust. Maakonnakomisjoni hinnangul aga seda kinnitav faktiline materjal puudub.

Jõgeval esitas häälte ülelugemiseks taotluse Keskerakonna esindaja Aare Olgo, kes vaidlustas Jõgeva linna valimiskomisjoni häältelugemise toimingud. Jõgeva maakonna valimiskomisjon jättis tema kaebuse eelmise nädala reedel rahuldamata.

Nüüd taotleb mees maakonna valimiskomisjoni otsuse tühistamist ja maakonnakomisjonile ettekirjutuse tegemist, et seaduserikkumine kõrvaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles