Avatud nimekirjade eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised.
Europarlamendi valimised. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogus läbis täna esimese lugemise eelnõu Euroopa Parlamendi valimistel avatud nimekirjade kasutamise taastav seaduseelnõu.


Seadusemuudatuse mõte on selles, et juunis toimunud europarlamendi valimistel said inimesed Eestis valida vaid erakonda ning valituks osutusid partei enda poolt määratud inimesed, siis seadusemuudatuse järel reastatakse kandidaadid pingereas vastavalt igaühele antud häälte arvule.

«Eelnõu anti menetlusse vahetult pärast Euroopa Parlamendi valimisi juunikuus, mis minu arvates näitab seda, et poliitikud on õppimisvõimelised,» tõdes riigikogus eelnõud esitanud Isamaa ja res Publica Liidu liige Andres Herkel.

Herkeli sõnul tahab valija kindlasti, et tema häälel oleks kaal ja ta tahab anda hääle konkreetsele persoonile, mitte lihtsalt erakonnale.

«See, et see võimalus puudus, ilmselt suurendas ka niisugust võõrandumistunnet,» lisas ta. «Teiseks, on hea, kui valimissüsteem on ühtne ja Eesti proportsionaalses valimissüsteemis kehtib ühesugune reegel nii kohalike valimiste jaoks, parlamendivalimiste jaoks kui ka Euroopa Parlamendi valimiste jaoks.»

Tõenäoliselt kiidab riigikogu eelnõu novembrikuus suure häälteenamusega ka heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles