Rahvaliit tahab Savisaarelt selgitusi Keskerakonna ja Putini partei leppe kohta

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anto Liivat.
Anto Liivat. Foto: Erakogu

Rahvaliidu juhatuse liikme Anto Liivati sõnul tahavad rahvaliitlased enne liitumiskõneluste alustamist Keskerakonnaga saada Edgar Savisaarelt täpsemat infot keskpartei ja Vene võimupartei Ühtse Venemaa koostööleppe kohta.

Liivat rääkis Kuku raadios, et tema ja ta mõttekaaslased tahavad kindlasti Savisaart küsitleda 2004. aastal Keskerakonna ning Venemaa endise presidendi ja praeguse peaministri Vladimir Putini parteina tuntud Ühtse Venemaa vahel sõlmitud leppe kohta.

«Milline ikkagi on Ühtse Venemaa huvi Keskerakonna vastu ja mis on need põhjused, miks on seda lepingut avalikkuse ees salajas hoitud,» tõi Liivat välja küsimusi, mida Savisaarel tuleks vastata. Samuti sooviks ta Keskerakonna esimehelt teada saada, kas leppes seatud eesmärgid on saavutatud.

Liivati hinnangul on enne selguse saamist nendes küsimustes üsna keeruline «isegi kaaluda Keskeskarakonnaga läbirääkimiste alustamist». Tema sõnul on Rahvaliidu sees tekkinud diskussioon Keskerakonna ja Ühtse Venemaa koostööleppe üle.

Liivat märkis, et Keskerakonna ettepanek liituda tuli tema jaoks ootamatult, kuid lisas, et osad Rahvaliidu juhatuse liikmed teadsid sellest pakkumisest juba ette. Ta kritiseeris ka Keskerakonna saadetud kirja Rahvaliidu juhatusele, kus esmalt räägiti küll liitumiskõnelustest, kuid kirja lõpus kutsuti rahvaliitlasi Keskerakonna lipu alla, sest «lõpuks pole ju nii oluline, mis värvi kass on - peaasi, et hiiri püüab».

Liivati sõnul on tema jaoks vastupidi väga oluline, mis värvi see kass ikkagi on. Ta lisas, et erakonnal on praegu mitmeid erinevaid võimalusi ühinemiseks ja liitumiseks ning erakond pole ka maha matnud mõtet oma nime all jätkata.

Rahvaliidu juhatus tegi eelmisel nädalal partei piirkonnaorganisatsioonidele ettepaneku võtta seisukoht, kas nad eelistavad Rahvaliidu jätkamist oma nime all, liitumisläbirääkimisi sotside ja rohelistega või liitumisläbirääkimisi Keskerakonnaga.

Keskerakonna infojuht Toomas Raag teatas Postimees.ee`le, et erinevalt Liivati poolt väidetust pole keskpartei ja Ühtse Venemaa lepe kunagi olnud salajane ning vahetult pärast selle sõlmimist pandi leppe tekst üles ka erakonna kodulehele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles