Paet Riias: kriisist tuleb väljuda senisest tugevamana

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet ütles täna Riias, et Põhja-Euroopa riikide strateegiline positsioon maailmas on praegu parem kui kunagi varem ja kriisist tuleb väljuda tugevamana.

«Meie ühine väljakutse on teha tihedat koostööd ja väljuda ülemaailmsest kriisist senisest tugevamatena,» ütles Paet täna Riias toimunud välis- ja julgeolekupoliitika teemalisel konverentsil.

Paet tõi esile, et Eesti ja Balti riigid osalevad ajaloos esimest korda oma esindajaga NATO uue strateegilise kontseptsiooni väljatöötamisel.

«Eesti strateegiline kindlustunne ei ole majanduskriisi tõttu kõikuma löönud. Näiteks osaleme aktiivselt NATO strateegilise kontseptsiooni väljatöötamisel,» rääkis Paet.

«Samuti oleme peagi liitumas Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooniga (OECD) ning oleme lähedal ka Maastrichti kriteeriumite täitmisele ja eurotsooniga liitumisele,» ütles ta.

Paet rõhutas, et energiajulgeolekuga seotud teemad on strateegiliselt olulised kõigile Põhja-Euroopa piirkonna riikidele. «Ei ole kahtlust, et edasise energiakindluse huvides tuleb pingutada Balti ja Põhjamaade energiaturu ühendamiseks ja välja töötada selleks vajalik infrastruktuur,» märkis Paet. «Ühise energiaturu eelduseks on näiteks Eesti ja Soome vahelise Estlink 2 ühenduse valmimine.»

Paet toonitas, et oodatav Läänemere strateegia heakskiitmine Euroopa Nõukogus eeloleval nädalal annab Balti mere piirkonna riikidele suurepärase lähtepunkti veelgi sihipärasemaks ja koordineeritumaks koostööks.

«Muutuvas maailmas tuleb uute väljakutsetega kohaneda selleks, et tagada majanduslik areng, sotsiaalne heaolu ja turvalisus. Praegu on just õige aeg seada tulevikusihte ning olla avatud uute võimaluste leidmiseks ja nende kasutamiseks,» ütles Paet.

Riia konverentsil Põhja-Euroopa strateegilise julgeoleku ja kindlustunde tagamisele keskendunud paneelis esinesid lisaks Eesti välisminister Urmas Paetile ka Läti välisminister Maris Riekstins, Luksemburgi välisminister Jean Asselborn, German Marshalli Fondi Brüsseli esinduse tegevdirektor Ronald Asmus, Rootsi kaitseuuringute keskuse vanemanalüütik Rober Daisjö ning Taani välissuhete instituudi vanemuurija Pertti L. Loenniemi.

Juba neljandat korda toimuv kõrgetasemeline Riia rahvusvaheline konverents «Economic Recovery in a Changing Security Environment: Transatlantic Agenda 2010» keskendub seekord piirkonna majandusarengute ja muutuva julgeolekukeskkonna mõjudega seotud teemadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles