Katrin Saks: tänu Keskerakonnale pole Eestis rahvuspõhist parteid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM9: VALIMISED:TALLINN, EESTI,18OCT09.
Keskerakonna valimispidu.
ps/Foto PRIIT SIMSON/POSTIMEES
TLNPM9: VALIMISED:TALLINN, EESTI,18OCT09. Keskerakonna valimispidu. ps/Foto PRIIT SIMSON/POSTIMEES Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Sotsiaaldemokraat Katrin Saks leidis, et Eesti suur pluss on selles, et tänu Keskerakonnale pole meil tekkinud tugevat rahvuspõhist erakonda ning Keskerakonnas on see valijaskond ära kanaliseeritud.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal nentis ETV saates «Foorum», et ilmselt tänu oma mainele ongi Keskerakond asunud otsima liitlassuhteid Rahvaliidu ja sotsidega.

«Eks Tallinna ja Ida-Virumaa tulemusele toetumine annab mingi märgi välja, mitte et vene keelt kõnelev valija kuidagi halvem oleks,» rõhutas Michal.

Puutepunktidest Tallinna võimuläbirääkimistel Keskerakonnaga rääkides toonitas Saks, et just Reformierakonna minister oli ikkagi see, kes lasteaedadelt raha ära võttis.

Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Margus Tsahkna tõi näite, et samas Tartu linnavalitsus lasteaedade raha ei vähendanud ning ei maksa kõiges keskvõimu süüdistada.

Michal meenutas, et valimiste ajal tegeles hirmutamisega just Keskerakond, lastes eetrisse valitsuse kohta selgelt valetava reklaami, mille järgi olla valitsusel justkui plaan hakata pensioneid kärpima.

Keskerakonna juhatuse liikme Jüri Ratase sõnul määras valimiste tulemuslikkuse nende erakonnale Tallinnas ja mujal Eestis võimekus kohtadel.

Ka Margus Tsahkna rõhutas, et valimistel olidki kõik võitjad, kuna valijaid tuli nende valimistega kõvasti juurde.

Ta kahetses vaid, et mõnikümmend häält jäid Rohelisi lahutama sissepääsust Tartu linnavolikokku, vaid Rahvaliit peab Tsahkna sõnul tõsiselt tuleviku üle mõtlema hakkama.

Jüri Ratas meenutas presidendi sõnu, et neil valimistel võitis Eesti demokraatia.

Rahvaliidule esitatud ühinemisettepaneku kohta ütles Ratas, et pärast valimisi, kui järgmiste valimisteni on jäänud aega veel poolteist aastat, ongi paras hetk sellise plaaniga välja tulla.

Ühinemisettepaneku võimaliku seostamise kohta järgmiste presidendivalimistega meenutas Ratas, et sellest on veel vara rääkida, kuna enne presidendivalimisi tuleb valida veel uus riigikogu.

Ka Katrin Saks toonitas, et praegune riigikogu uue presidendi valimise protsessis ei osale ning enne sügissuviseid presidendivalimisi on 2011. aasta kevadel siiski riigikogu valimised ning kas presidendivalimine jõuab üldse valimiskokku selgub riigikogu valimiste tulemustest.

Telefoniküsimusele, kas sotsid peaksid Tallinnas Keskerakonnaga koalitsiooni moodustama, vastas jaatavalt 55,2 protsenti ja eitavalt 44,8 protsenti vastanuist, keda oli kokku 1461.

Küsimusele, kas Rahvaliit peaks Keskerakonnaga ühinema, vastas jaatavalt 50,4 protsenti ja eitavalt 46,6 protsenti kokku 1695 vastanust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles