Lauristin: SDE ei kavatse oma põhimõtetest loobuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatuse liige Marju Lauristin avaldas arvamust, et SDE-l on võimalik jõuda Keskerakonnaga kokkuleppele Tallinnas võimuliidu moodustamiseks, kuid ta kinnitas, et SDE ei kavatse loobuda oma põhimõtetest.


Lauristin, kes oli SDE Tartu volikogu esimehe kandidaat, toonitas, et praegu ei saa rääkida SDE kindlast minekust Tallinna võimuliitu, kindel on vaid kava alustada kõnelusi. «Oleme ettevaatlikud, kuid optimistlikud,» ütles ta.

Lauristin kinnitas, et SDE ei kavatse koalitsiooni moodustamiseks oma põhimõtteid muuta ning kõnelustel selgub, kas kokkulepped Keskerakonnaga on võimalikud. «Sotsiaaldemokraadid ei astu Keskerakonda,» kinnitas ta.

Lauristin tõi välja, et SDE ja Keskerakonna seisukohad Tallinna linnaelanike heaolu puudutavates küsimustes on sarnased ning nende teemade üle «pole midagi vaielda». Ta avaldas arvamust, et muudes küsimustes on kahel erakonnal võimalik kokkuleppele jõuda, mööndes samas, et ta ei usu, nagu õnnestuks Keskerakonda «sajaprotsendiliselt kallutada».

Kriitika, mida SDE poliitikud veel vahetult enne valimisi Keskerakonna valitsemisstiili kohta tegid, kehtib ka nüüd, pärast koalitsioonikõneluste kutse vastuvõtmist, kinnitas Lauristin.

Lauristin nõustus väitega, et koalitsioonikõnelused Keskerakonnaga võivad tekitada pahameelt nende seas, kes hääletasid ühtlasi SDE poolt ja Keskerakonna vastu. Samas märkis Lauristin, et sarnane pahameel tekkis ka siis, kui SDE läks koalitsiooni paremerakondadega.

Lauristin märkis, et koalitsioonide moodustamine on Eestis poliitiline paratamatus ning ükski poliitiline jõud peale Keskerakonna Tallinnas ei saa üksi valitseda. Ta meenutas, et Keskerakonnaga on teinud koostööd ka paremerakonnad, Reformierakond riiklikul ja kohalikul tasandil ning Isamaa ja Res Publica Liit samuti kohalikul tasandil.

Ka tõi Lauristin välja probleemid, millega SDE seisis silmitsi näiteks Reformierakonnaga ühte koalitsiooni kuuludes.

Lauristin ütles, et ta «hoiataks väga» samastamast erakonna liidrit erakonnaga. Ta märkis, et erakonnad muutuvad ning seda, mida vahepeal noorenenud Keskerakond sisemiselt kujutab, ei tea ilmselt keegi. Seetõttu tulekski Lauristini sõnul õppida tundma Keskerakonna sisemust.

Lauristin sõnas, et Keskerakonna kohta on avalikkuses kinnistunud stereotüüpsed kujundid, mis ilmselt häirivad ka Keskerakonda ennast. Ta avaldas arvamust, et püüe muuta neid stereotüüpe võis olla üheks põhjuseks, miks SDE-le esitati kutse alustada koalitsioonikõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles