Vitsut: läbirääkimistel sotsidega kiikame ka riigikogu valimiste poole

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja linnavolikogu esimees Toomas Vitsut. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimees Toomas Vitsuti sõnul arutati keskpartei ja sotside esimesel kohtumisel lisaks linnajuhtimise küsimustele ka koostööd riigi tasemel.

Kuigi ametlikud läbirääkimised koalitsiooni moodustamiseks Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) vahel peaksid algama juba täna või vähemalt lähipäevil, siis esmaspäeval toimunud parteide tippjuhtide kohtumisel arutati Vitsuti sõnul ka näiteks astmelise tulumaksu teemat ja koostöövõimalusi riigi tasemel.

«Vaatasime asju natuke laiemalt ja natuke pikemalt ette, ka meie programmilisi lubadusi riigi tasemel, sest ega need järgmisedki valimised enam kaugel ole,» rääkis Vitsut. Ta lisas, et erakonna üks olulisemaid asju riigi tasemel on astmeline tulumaks.

«Kui vaadata, mis võiks 2011. aasta valimised tuua, siis pole sugugi võimatu, et riigikogus saab olema kaks paremerakonda (Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit) ja kaks tsentriparteid (Keskerakond ja SDE),» märkis Vitsut. «Siis võib taasiseseisvumise järgselt esimest korda vaadata küsimusi maailmavaateliselt, et kummale poole on valijad mandaadi andnud.»

Vitsut lausus, et seni on koalitsioonis moodustunud paljuski isikute põhjal, mitte maailmavaatest lähtuvalt.

Ta lausus, et täpset aega kahe partei delegatsioonide kohtumiseks ehk ametlike koalitsiioniläbirääkimiste alustamiseks pole veel kokku lepitud.

Ka ise esmaspäevasel kohtumisel sotside juhtidega osalenud ning Keskerakonna delegatsiooni kuuluva Vitsuti sõnul vaadatakse esimesel ametlikul kohtumisel üle parteide programmide kattuvused ning räägitakse läbi need teemad, kus kattuvust pole.

«Esimesel kohtumisel me juba mõningaid teemasid arutasime ja leidsime, et kattuv osa on päris suur,» lisas ta. «Otseselt ületamatuid vastuolusid programmide põhjal meil ei ole, ehk et siin väga teravaid teemasid lahendada ei tule.»

Postimees.ee küsimuse peale,  kas programmilistest küsimustest veelgi keerulisemad tõotavad tulla vaidlused kohtade jagamise üle, vastas ta, et «ma siiski arvan, et ületamatuid raskusi sotsidega ei tule meil ka kohtade jagamisel».

Keskerakonna poolt kuuluvad läbirääkimiste delegatsiooni lisaks Vitsutile veel Edgar Savisaar, Mailis Reps ja Kadri Simson. SDE esindajad on erakonna esimees Jüri Pihl, Peeter Kreitzberg, Katrin Saks ja Jaak Juske.

Poliitilistest ametikohtadest on Tallinnas jagamisel linnapea, volikogu esimees, kuus abilinnapead ning kaheksa linnaosavanemat. Koalitsiooni moodustamisel on tõenäoline, et sotsid võiksid saada näiteks volikogu esimehe koha ning mõned abilinnapea ja linnaosavanema kohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles