Keskerakond, IRL ja sotsid saaksid Tartus samuti koalitsiooni kokku

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aadu Must.
Aadu Must. Foto: Margus Ansu.

Seekordsetel kohalike omavalitsuste valimistel kogus IRL 13, Keskerakond 9 ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8 mandaati. Üheskoos oleks neil 30 kohta ehk selge enamus 49-liikmelises volikogus.


Tartu Postimehe küsimusele, kas Keskerakonna, IRL-i ja SDE koalitsioon on Tartus võimalik, vastas Keskerakonna Tartu piirkonna juht Aadu Must naerdes, et maailmas on kõik võimalik. Samas meenutas valimistel 1307 häält kogunud Must, et vastavalt euroopalikule valimistavale on valimiste võitjal ehk Reformierakonnal siiski eesõigus koalitsiooni moodustamiseks.

«Valija tahe ei kuulu kritiseerimisele. Kui suur osa tartlasi otsustas, et Reformierakond sobib jätkama, siis ta ilmselt ka jätkab,» leidis Must.

Reformierakond on alustanud läbirääkimisi kõigi erakondadega, et kuulata, millised ideed ja meeleolud hiljutiste konkurentide seas valitsevad. Eile vestlesid ka Keskerakonna esindajad Reformierakonnaga.

Musta sõnul on Keskerakond oma praeguse positsiooniga koalitsioonis suhteliselt rahul. «Kunagi ei ole mugav olla pikka aega väike vend,» ei eitanud Must siiski asjaolu, et neile võiks sobida ka teistsugune koalitsioon. Sarnaselt Reformierakonnaga on ka Keskerakond otsustanud kõigi valimistel osalenud parteidega konsulteerida.

Täna keskpäeval kohtuvad IRL-i ja Reformierakonna esindajad. «Võib-olla kuuleme koalitsioonist juba täna,» oletas Must.

Tartu volikogu sotsiaal­demokraatide fraktsiooni esimees Tõnu Ints märkis, et sotsid on Keskerakonna ja IRL-iga nõu pidanud, kuid mingit edasiminekut selles küsimuses ei ole toimunud.

«Sellise valmisolekuni ei ole me jõudnud, et hakata koalitsiooniläbirääkimisi pidama,» sõnas Ints.

SDE Tartu piirkonna üks juhte lisas veel, et kui lähipäevil Emajõelinnas koalitsiooni ära ei moodustata, alustavad nad ise koalitsiooniläbirääkimisi.

Sotsidega käisid kohtumas ka oravapartei esindajad, kuid ettepanekut koalitsioon moodustada valimised võitnud erakond ei esitanud. «Reformierakonnaga tekiks meil ka matemaatiline probleem,» Selgitas Ints. 49-liikmelises volikogus annaksid Reformierakonna ja sotside mandaadid kokku 25 kohta, mis oleks liiga nappenamus.

IRL-i peasekretär Margus Tsahkna kommenteeris Tartu Postimehele tänase Reformierakonnaga kohtumise järel, et võimaliku koalitsiooni osas tuleb esmalt ära oodata senise koalitsiooni osapoolte seisukohad.

Tsahkna lisas, et ametlikult on erakond koalitsiooni moodustamise küsimuste arutamiseks kohtunud vaid Reformierakonnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles