Saar: Savisaar oskas venelastest konkurendid tasalülitada

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsioloog Andrus Saar
Sotsioloog Andrus Saar Foto: Peeter Langovits
Postimees esitas pärast valimisi juhtivatele ühiskonnateadlastele küsimuse: kuidas hindate Keskerakonna edu ja millele peaksid teised erakonnad tähelepanu pöörama, et suudaksid Keskerakonnale konkurentsi pakkuda? Vastab sotsioloog Andrus Saar.

Keskerakonna kampaania oli kõige mitmekesisem. Kasutati vahendeid, mis võisid kedagi välja vihastada, aga võtete arsenal oli rikkalik. Ka oli see ainus erakond, mis sai Tallinnas välja tulla sellega, mida nad teinud on. See avaldus kas inimeste rahakotis või tänavakividena või uute bussidena.

Kolmas põhjus on minu jaoks on pisut saladuslik. Europarlamendi valimistel sai Tallinna linnas päris suure hulga hääli Klenski. Nüüdses kontekstis ei saanud nad peaaegu midagi. Savisaar oskas tasalülitada konkureerivad venelaste erakonnad.

Eile ja tänagi on räägitud pronkssõduri teisaldamise mõjust venekeelsete valijate käitumisele. Kui pronkssõdur oleks olnud väga suur tegur, siis oleksid ka teised venekeelsed nimekirjad pidanud saama hääli, aga nad ei saanud. Pronkssõduri küsimus ei saa olla nii oluline, kui arvatakse.

Küsimus ei ole ainult ühtedes valimistes. Imagoloogiliselt on suudetud päris hästi maalida kuvandit, et Keskerakond esindab venekeelsete ja ka väetite huve.

Kui teised erakonnad mõtlevad, et nad järgmistel valimistel mingi reklaamikampaaniaga köidavad neid samu valijaid enda külge, siis nad ei mängi seda lihtsalt välja. See peab olema äärmiselt pikaajaline protsess, mis annab tulemusi võib-olla seitsme, kaheksa või üheksa aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles