Taagepera üllatas Keskerakonna edutus Tartus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taagepera oma kabinetis Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskonna majas.
Rein Taagepera oma kabinetis Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskonna majas. Foto: Lauri Kulpsoo
Postimees esitas pärast valimisi juhtivatele ühiskonnateadlastele küsimuse: kuidas hindate Keskerakonna edu ja millele peaksid teised erakonnad tähelepanu pöörama, et suudaksid Keskerakonnale konkurentsi pakkuda? Vastab politoloog Rein Taagepera.

Keskerakond oli edukas Tallinnas, aga mitte kõikjal Eestis. Näiteks Tartus said nad vähem kohti kui ennustati.



Kui majanduses on head ajad, siis inimesed kujutavad ette, et nad on kapitalistid. Kui majanduses läheb kehvasti, siis hakkavad endised kapitalistid mõtlema, et sotsiaalhoolekanne on päris hea asi, sest neil endal on järsku ühiskonna toetust vaja.

Senised parempoolsed nihkuvad vasakule. Eestis ei torka sotsid vasakpoolsusega silma ja Keskerakond esindab vasakpoolsust selles mõttes, et mis on kehvemal järjel inimeste huvid. Võrreldes eelmiste valimistega on paljude inimeste toimetulek kehvemaks muutunud.

Kui majandus läheb veel kehvemalt, eriti tööpuuduse mõttes ning kui inimesed natuke poliitikat jagavad, peaksid nad pigem sotside poolt hääletama. Kui nad poliitikast palju ei taipa, siis jääb neile silma Keskerakonna sotsiaaltoetuste meelsus.

Erakonnad, kes taovad, et igaüks on oma õnne sepp, peavad seda natuke ümber mõtlema. Kuni nad ümber ei mõtle, seni nihkuvad valijad nende parteide poole, kes pakuvad ka midagi neile, kes on hammasrataste vahele jäänud.

Sellepärast ma veidi imestan, et Keskerakond ei ole näiteks Tartus edu saavutanud. Tartus on ka tööpuudus, aga inimesed vist ei saa aru, mida tähendab nende jaoks kitsastes oludes parempoolsete parteide jutt ja mida vasaktsentristlike parteide jutt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles