Savisaar peab perspektiivi IRLiga põnevaks

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaamerate ees säraval Keskerakonna liidril Edgar Savisaarel oli põhjust oma pühapäeva hilisõhtuse «troonikõne» eel sõrmed võidukalt hotelli peosaali lae poole tõsta – erakond võttis võidu nii Tallinnas kui ka Eestis tervikuna.
Kaamerate ees säraval Keskerakonna liidril Edgar Savisaarel oli põhjust oma pühapäeva hilisõhtuse «troonikõne» eel sõrmed võidukalt hotelli peosaali lae poole tõsta – erakond võttis võidu nii Tallinnas kui ka Eestis tervikuna. Foto: Priit Simson

Kriisi ajal pealinnas võimu jagada eelistav Keskerakonna esimees Edgar Savisaar peab lisaks sotsidele põnevaks ka Isamaa ja Res Publica Liiduga loodava ühisrinde ideed. Valimistel kesise


tulemusega jäänud Reformierakonnal soovitab ta Andrus Ansip välja vahetada.


Ilmselt peavad ka teie kõige suuremad vastased tunnistama, et seekordne Keskerakonna kampaania oli üks paremaid ja efektiivsemaid, mis üldse Eestis olnud. Kes selle tegi?

See on kollektiivne looming. Igal hommikul kogunes nn päevarühm, kes vaatas läbi selle päeva kampaania, vaatas, kuidas läks eelmine päev ja mis edaspidi tuleb. Selline rühm töötab tavaliselt kuu või kaks enne valimispäeva.

Tegelikult mõtlesid nende valimiste puhul inimesed rohkem oma peaga. Õhtulehes oli suur pealkiri «Mine kindlasti valima ja vali Keskerakonna vastu». See on rusikaga valijale lagipähe löömine ja ta mõtleb kohe, et mind sunnitakse midagi tegema, võib-olla peaksin vastupidi käituma, ja tuli hääletas Keskerakonna poolt.

Mis neil valimistel ikkagi juhtus
?

Eelmistel valimistel hirmutati inimesi kogu halvaga, mis hakkab juhtuma, kui Keskerakond võimule tuleb. Võib-olla oli siis rohkem inimesi, kes hirmutamist uskusid. Nüüd on neli aastat möödas, keegi ei ole Tallinnast ära põgenenud, nagu tookord ähvardati.

Vastupidi – tallinlaste arv suureneb iga kuu tuhande inimese võrra ja tallinlaste rahulolu näitajad on oluliselt kõrgemad kui Eestis tervikuna. Inimesed veendusid oma kogemuse najal, et me saame hakkama küll!

Mida peaks Reformierakond neist valimistest välja lugema?


Reformierakonna valik on praegu väga selge ja see on olnud selge tükk aega: üks kahest – kas peaminister välja vahetada või koos temaga põhja minna. Praegu on näha seda, et kui aasta tagasi tuldi Keskerakonda kõige rohkem Rahvaliidust, siis praegu Reformierakonnast.

Kuidas teie näete, kas IRLi olukord paranes Reformierakonna kõrval ja on neil nüüd tugevam positsioon valitsuses?

Neil on kogu aeg olnud hea positsioon, sest Ansipi valitsus püsib täpselt nii kaua, kui Mart Laar ja rohelised seda toetavad. Rohelisi ei näe ma omaette subjektina, vaid nad teevad niikuinii nii, nagu Mart Laar ütleb.

IRLi probleem ei ole parteidevahelistes suhetes, vaid partei sisesuhetes. Kõik parteid ootavad põnevusega jaanuarikuist IRLi kongressi, mil selgub, missugune tiib peale jääb ja kas uus partei esimees on ikka Laar või on see Parts või Aaviksoo või keegi neljas.

Minu pettumuseks on IRL viimastel aegadel pigem nõrgenenud kui tugevamaks muutunud. Nad küll hoiavad koalitsiooni, aga samal ajal nad suruvad Ansipit vastu seina ja teevad ka praegu seda, mida nad tahavad.

Hakkavad värsked valimistulemused ka kuidagi mõjutama Toompea võimu?


Eks meile ole tehtud Toompealt ka igasuguseid vihjeid. Kui tuletada meelde lähiajalugu, siis oleme kaks korda Reformierakonda päästma läinud, kui nad on olnud väga nõrgas seisus. Kui nad on taas tõusnud, siis on nad kiiresti meist lahti saanud.

Me ei kipu kedagi päästma ja võiksime lasta neil rahulikult põhja minna, aga meie probleem on ikkagi see, et selle kõige all kannatavad Eesti inimesed ja meie valijad. Liiga palju on praegu asjade ilustamist.

Keskerakonda nimetatakse ka venelaste parteiks ja see on teie suur eelis. Teised erakonnad ei oska lihtsalt vene inimesega suhelda?

Nad ei taha suhelda. Ja teiselt poolt nad ei oska tõesti seda. Võib-olla Reformierakond teeb kõige enam selgitustööd ka venelaste seas, aga see näeb neil üsna hale välja. Venelased ei usu neid enam.

Meile on tõesti püütud nn Vene kaarti külge kleepida, aga vaadates praeguseid valimistulemusi ka Tallinnas, siis andke endale aru, et lisaks Lasnamäele ja Põhja-Tallinnale ei ole me ka Nõmmel ja Pirital saanud kunagi nii palju hääli.

Kas praegu on ikka hea aeg heaks valimistulemuseks? On ju selge, et paljud omavalitsused on käpuli ja kindlasti on üle Eesti neid omavalitsusi, kus tuleb raskusi aasta lõpus raha väljamaksmisega. Tuleb raske periood?


Kevadel kärpis riik negatiivsete lisaeelarvetega meie tulude baasi ja selle tagajärjel pidid paljud linnad-vallad tegema oma eelarvekärpeid. Lootsime alguses, et pääseme kärpest, aga pidime seda siiski tegema, kui meie raha ära lõigati. Raske aeg on kätte jõudnud ja ega see enne ei parane, kui riik ei näita üles head tahet omavalitsustega suhteid korrastada.

Riik on praegu võimul olevad parteid ehk Reformierakond ja IRL. Ega neil kuigi tugevaid positsioone omavalitsustes polnud. Nad leidsid, et kui omavalitsusi rohkem pigistada, siis läheb neil kohalikel valimistel paremini, sest kui ikka võimuparteisid toetad, siis saab sellest ehk ka kohapeal kasu.

Aga riigivõimud muutuvad. Üks vana linnaametnik rääkis kord, et kõige mugavam oleks see, kui pealinnas ja Toompeal on üks ja sama võim. Aga siis läks ta oma mõttega edasi ja leidis, et see lõppeb tavaliselt sellega, et linnavõim teeb seda, mis Toompeal ette öeldakse. Tegelikult on linna huvid kaitstud kõige paremini, kui linnas on teine võim. Nii nagu praegu on Tallinnas.

Keskerakond ei ole huvitatud ka, et enne riigikogu valimisi seisu Toompeal muuta?


Keskerakond on nii suur partei ja nii pikaajaliste kogemustega, et kui avaneb võimalus minna võimule, siis me seda ka teeme. Me ei saa taluda, et meie toetajad jäävad tööta või võivad laenude pärast kaotada kodu. Kui meil tekib võimalus, siis läheme võimule. Aga teisalt on Laar ja Ansip nagu sukk ja saabas ning nad tahavad koos asja ajada, ilma meieta.

Ütlete, et Toompealt on tulnud teile vihjeid, et Keskerakond on juba kahel korral Reformierakonda aidanud, et Ansipi peaks välja vahetama. Mida neist vihjetest peaks välja lugema?

Ärge käsitlege seda kui vihjet, aga meil on selge arvamus, et Ansip ei vea välja ja Reformierakonnale oleks kasulik, kui ta välja vahetataks. Iseasi, millal nad ise sellest aru saavad.

Mis saab Tallinnas? Ettepanek sotsidele kohtumiseks on tehtud.


Peale Keit Pentuse olen kõigi parteide põhiliste tegelastega aeg-ajalt kohtunud. Nii ka nüüd. Loomulikult teeme teistele ettepaneku lüüa võimu teostamisel Tallinnas kaasa. Igal parteil on omad eelised ja probleemid. Reformierakonda me tunneme kõige paremini, aga nende miinus on see, et nende programm on meie omaga liiga vastandlik ning suur osa jõust kuluks sellele, et nende rumalusi ära hoida.

IRLiga oleme viimastel aastatel teinud tõhusat koostööd. Enne valimisi hakkasid nad end meile rohkem vastandama, aga igal juhul oleks perspektiiv nendega ju päris huvitav! Eks me püüame mitmetega läbi rääkida ja oleme võrdlemisi tolerantsed. Aga kui mõned tahavad jääda opositsiooni ja kulutada aega nääklemisele, siis pole midagi teha. On lõhkujate parteid ja ülesehitavad parteid.

Nii sotsid kui ka IRL kardavad sisemiselt, kuidas suhtuvad sellesse nende parteikaaslased ja valijad, kui nad peaks Savisaarega kokku minema.


Eks kartusi ole igaühel. Ka Keskerakonnas. Aga me oleme julged inimesed ja nagu ütleb vanasõna – ära mine metsa, kui hunti kardad. Poliitikas ei saagi üldse olla, kui sa ei söanda partneritega läbi rääkida.

Tuleb teie kutse südamest? Mugav oleks ju üksi edasi valitseda.


Küsimus pole mugavuses, vaid selles, et kahtlemata on koalitsioonil jõudu rohkem, kui volikogus ei ole mitte 44, vaid näiteks 50 mandaati.

Jõudu on rohkem, et oma põhimõtteid selgitada, et volikogus töötada ja linnaosades tegutseda. Eriti kui arvestada keerulist kriisiaega, siis on laialdasel koalitsioonil ka oma võlu.

Muuseas, kus oli teie abikaasa Vilja sel võidukal ööl?


Vilja oli Brüsselis ja saatis mulle sealt sõnumi, milles avaldas vaimustust meie valimistulemuse üle.

Häältesaak
Edgar Savisaarele antud hääled kohalike omavalitsuste valimistel

2009    38 974
2005    16 834
2002    14 547
1999    7186
1996    4475

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles