Reformierakond ei lähe Ida-Viru linnades startigi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna maskott
Reformierakonna maskott Foto: Peeter Langovits.

Riigis ligemale 15 aastat järjest võimul olev Reformierakond annab ühe Eesti suurema maakonna Ida-Virumaa linnades eelseisvatel kohalikel valimistel konkurentidele loobumisvõidu.

Riigikogu liikmest Reformierakonna Ida-Viru piirkonna esimehe Rein Aidma sõnul peeti oma nimekirjaga väljatulemise plaane mitmes Ida-Viru linnas, aga asja ei saa ilmselt üheski neist, kirjutab Põhjarannik.

Ansip kui punane rätik

«Jõhvis eelistab enamik meie aktiivsematest liikmetest kandideerida valimisliidus. Kohtla-Järvel ja Sillamäel meil eriti tegijaid pole. Narvas on nimekirja kokkusaamine samuti kahtlane. Kiviõli noored on tahtnud oma nimekirjaga valimistele minna, kuid sealgi ei pruugi see õnnestuda, sest enamik neist õpib mujal,» kirjeldas Aidma peaminister Andrus Ansipi juhitava erakonna nukrat seisu Ida-Viru linnades vähem kui nädal enne valimisnimekirjade esitamise tähtaega.

Aidma sõnul on sellise olukorra põhjuseks, et Ida-Viru linnades mõjub vene keelt kõnelevatele inimestele peaminister Andrus Ansip pärast 2007. aasta pronksiöö sündmusi endiselt kui punane rätik ja seetõttu ei taha paljud inimesed ka Reformierakonna nimekirjas kandideerida.

«Olen kurb, et ei saada aru, et demokraatlikku võimu saab kõige paremini teostada erakondade kaudu. Eks oma jälje on jätnud ka erakondade suhtes vaenuliku hoiaku kujundamine ajakirjanduse poolt,» ütles Aidma.

Ta lisas, et on pettunud ka Reformierakonna eestvedajates Ida-Viru linnades. «Kahjuks ei ole nad viitsinud valimistevahelisel ajal oma tööd korralikult teha,» sõnas ta.

Küsimusele, kuivõrd võib asjaolu, et peaministri partei pole esindatud Ida-Viru linnade juhtimises, mõjutada edaspidi nende käekäiku, vastas Aidma: «Tahan loota, et mitte väga. Aga samas on selge, et kui üks omavalitsusjuht ei arvesta erakonna huvidega, siis ei saa tal olla kuigi kõrget autoriteeti ka erakonnas,» sõnas Aidma, viidates Jõhvi vallavanemale Tauno Võhmarile, kes kuulub küll alates 2010. aastast  Reformierakonda, kuid eelistas nüüd Jõhvis kandideerida valimisliidus.

Võhmar selgitas suvel Põhjarannikule, et kuna eelmisteks kohalikeks valimisteks loodud valimisliit Jõhvi Heaks on siiani edukalt toiminud, ei näe ta nüüd põhjust liitu laiali saata ja Reformierakonnas kandideerida. «2009. aastal palus Reformierakond mul mõelda selle peale, et kandideerida erakonna nimekirjas, aga seekord ei ole sel teemal juttugi olnud,» sõnas Võhmar.

Erakonna tegevus tardunud

Neli aastat tagasi kandideerisid samuti mitmed tuntumad reformierakondlased, nagu Niina Neglason ja Kalev Naur, Võhmari valimisliidus ja osutusid valituks, samas kui Reformierakonna nimekirjast ei pääsenud volikogusse keegi.

Et Ida-Viru maakonnakeskuses on Reformierakonna tegevus tardunud, näitab ilmekalt, et Jõhvi osakonna juht Hardi Raiend soovis juba eelmisel kevadel ameti maha panna, aga tema sõnul ei ole erakond sellele kuidagi reageerinud. Raiendi sõnul pole ka piirkonnajuht Aidma ise Jõhvi osakonna tegemiste vastu pikka aega huvi tundnud.

Kaks aastat tagasi toimunud riigikogu  valimiste eel lubas Kristiina Ojuland tõsiselt käsile võtta Reformierakonna ülestöötamise oma kodulinnas Kohtla-Järvel. «Järgmiste kohalike valimisteni teen ma kõik selleks, et Reformierakond siin tugevneks, eriti Kohtla-Järvel, et erakond kahe aasta pärast väga tõsiselt kohalikele valimistele vastu läheks,» ütles tookord Põhjarannikule antud intervjuus Ojuland, kes aga sel kevadel Reformierakonnast juhatuse valimise skandaali tõttu välja visati.

Kui Ida-Viru linnades jätab Reformierakond valimislahingusse tulemata, siis viie-kuues vallas tullakse siiski oma nimekirjaga välja. «Avinurme, Lohusuu, Iisaku, Mäetaguse, Kohtla-Nõmme,» loetles Aidma omavalitsusi, kus erakond loodab head tulemust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles