Opositsiooni linnapeakandidaadid ei sõlmi Savisaarega valimiseelset lepet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käepigistus
Käepigistus Foto: SCANPIX

Keskerakonna esimees, Tallinna linnapea Edgar Savisaar tegi eile kolme opositsioonipartei Tallinna linnapea kandidaatidele - Mart Laarile, Keit Pentusele ja Jüri Pihlile ettepaneku sõlmida koostööleping ja ootas nende allkirju täna keskpäevaks, ent keegi ei võtnud sellest vedu.

«Koostööleping sätestab Tallinna arengu põhilised eesmärgid, mis peavad olema parteideülesed ja mille elluviimine lähema nelja aasta jooksul on vaja lahti siduda päevapoliitikast,» teatas Edgar Savisaar pressiteates.

Lepingus oli välja käidud kümme punkti nende nelja erakonna valimisplatvormidest, sisaldades muuhulgas lubadusi sotsiaalsete töökohtade, elamuehitusprogrammi, ühistranspordi, maamaksu, lasteaedade, pensionilisa maksmise ja linna propagandaraha kohta.

Pentus ei pea kohaseks

Üleskutsele vastas kõige kiiremini Reformierakonna linnapeakandidaat Keit Pentus, kes märkis pressiteates, et ei pea kohaseks võtta valijailt õigust otsustada, mis on linna jaoks oluline.

«Las valija ütleb kõigepealt oma sõna ja selle valijate antud mandaadi pealt lepitakse kokku ka tegevusprogramm. Meie sellises valijavastases sobingus ei osale,» teatas Pentus.

Sotsiaaldemokraatide kommunikatsioonijuhi sõnul ei vasta erakonna esimees Jüri Pihl sellele ettepanekule mitte kuidagi.

Ka IRLi esimees Mart Laar ei ole siiani saanud mahti sel teemal seisukohta võtta.

Savisaar kinnitas seepeale, et valitsusparteide põiklev retoorika selles küsimuses ei tulnud talle üllatusena. «Järelikult valitsusparteid kardavad sellisele koostöölepingule alla kirjutada, sest siis küsivad inimesed neilt kohe: miks te riigis seda kõike ei tee?» arvas ta ja lisas, et tema poolt jääb pakkumine jõusse ka pärast valimisi.  

Ansip kutsus üles valetamisest loobuma

Peaminister Andrus Ansip ütles eilsel valitsuse pressikonverentsil, et ei jõudnud küll seda ettepanekut läbi lugeda, ent kui Savisaar kutsub erakondi loobuma parteipropagandast või päevapoliitikast, siis tema tahaks Savisaart üles kutsuda loobuma valetamisest.

«Kui ma autoga sõidan, kuulen [Savisaare] reklaame, kuidas praegu jah ei alandata pensione, aga pärast valimisi kohe alandatakse. Ei enne ega pärast valimisi alandata pensione,» raius Ansip. «See ei ole võimalik, see ei ole kavas. Kui tema teab, et on meil on olemas eelnõu suisa, mis hakkab pensione maksustama, siis ma ütlen väga kindlalt: ta valetab!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles