Abipalve õiguskantslerile: miks valida ja keda valida

Ülo Vihma
, Eesti Vabariigi kodanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistest teavitav plakat
Valimistest teavitav plakat Foto: Elmo Riig / Sakala
Postimees.ee avaldab lugeja Ülo Vihma avaliku kirja õiguskantsler Indrek Tederile.

Austatud õiguskantsler hr. Teder

Palun aidake mul täita oma kodanikukohust valida oma linna volikogu saadikut. Kuna mul pole selget arusaamist sellest, milleks ma valin ja keda ma valin, siis ei saa ma ka valida. Minu segadusel on kaks põhjust.

Mitmed erakonnad reklaamivad end kohalike valimiste eel sellega, et nemad pensione ei vähenda. Ka peaminister isiklikult, kes praegu isegi ei kandideeri (ei tea küll, miks?), räägib Reformierakonna raadioreklaamis sellest pikalt ja sisendusjõuliselt. Samas kodanikuna tean, et kohalik omavalitsus ei saa pensione muuta, ei tõsta ega langetada. Milleks siis selline kampaania kohaliku omavalitsuse valimisteks? See on üks põhjus, miks mul on võimatu valida - ma ei tea, missuguse funktsiooni täitmiseks ma oma esindajat valin? Või isegi kui mina tean, siis pole ma kindel, et minu valitud kandidaat teab - et kui ta pääseb volikokku, ei hakka ta seal seadust rikkuma.

Teine põhjus peitub kandidaatides endis. Postimees.ee's ilmus koondnimekiri nendest riigikogu liikmetest, kes kohalikel valimistel kandideerivad. Seal on kõigi riigikogus esindatud erakondade liikmeid peale Roheliste. Ometi ma ei usu, et ükski riigikogulane vahetab oma kõrgeltmakstud koha riigikogus valla- või linnavolikogu liikme tasuta koha vastu. Ja kui selline ime peaks juhtuma, siis tuleks ju kohe korraldada riigikogu erakorralised valimised, sest riigikogu jääks tühjaks. Niikaua, kui need inimesed pole ise muutnud seadust, et riigikogulane saab samal ajal olla ka kohaliku omavalitsuse volikogu liige, on nende inimeste kandideerimine praegustel omavalitsuse valimistel teadlik ja räige valija eksitamine.

Peamiselt nende kahel põhjusel väheneb minu usaldus Eesti riigi valitsejate suhtes. Usaldamatuse pärast lagunevad perekonnad ja firmad, ma ei taha, et Eesti riik laguneks.

Ma tahan täita oma kodanikukohust ja valida, kuid mul on peaaegu võimatu seda teha süsteemse, järjekindla ja teadliku desinformatsiooni pärast valimisteema (ehk objekti) ja valimissubjekti (ehk kandidaadi) osas. Palun andke nõu, keda ma peaksin oma kodanikuõiguste teostamise takistamise eest kohtusse kaebama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles