Valimiskomisjon ootab Paldiski häälteostmise kohta tõendeid

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paldiskis linnavalitsus.
Paldiskis linnavalitsus. Foto: Teet Malsroos/ Õhtuleht

Vabariigi valimiskomisjon teeb oma otsuse Paldiskis väidetavalt eelhääletamise ajal aset leidnud häälteostmise kohta siis, kui politsei on selle kohta tõendid esitanud.


«Loomulikult, kui see kuritegu on leidnud tõendamist ja selle sooritajad mõistetakse süüdi või juba siis, kui on selge, et häälte ostmine on toimunud, siis on vabariigi valimiskomisjonil võimalik kaaluda, kas tunnistada hääletustulemus kehtetuks või mitte,» nentis vabariigi valimiskomisjoni liige Ülle Madise.

Ta toonitas samas, et praegusel hetkel on vara midagi öelda. «Kui pühapäeva õhtuks on hääled antud ja kokku loetud, siis selleks ajaks on ka teada, kui palju on kaebusi selliste seaduserikkumiste kohta, mis ei kujuta endast kuritegusid ja mis on valimiskomisjoni pädevuses. Ja kui palju on siis neid rikkumisi, mis on läinud politseile menetleda. Meie võtame järgmise nädala alguses need materjalid kokku ja vaatame läbi,» selgitas Madise.

Ta rõhutas, et kuna kuritegudega tegeleb politsei, siis ootab valimiskomisjon ära politsei poolt esitatavad tõendid ja langetab seejärel otsuse, kas toimunud sündmused võisid valimistulemusi mõjutada.

Madise meenutas 2005. aasta kohalikke valimisi, kui valimiskomisjon pidi tunnistama kehtetuks Kohtla-Järvel toimunud eelhääletuse. «Eelhääletamise ajal Kohtla-Järve linnas väljaspool elukohta hääletamiseks mõeldud jaoskonnas tuvastati massiline häälte ostmine. Kohaliku valimiskomisjoni esimees ja kohalik politseiprefekt koos said kätte tõendid häälte ostmise kohta ja said kätte kümme isikut, kes olid vastu võtnud mingi hüvitise hääletamise eest.»

«Tookord olid olemas väga selged tõendid, et eelhääletamise ajal rikuti seadust. Siis me tegime otsuse ning saatsime reedel välja teate, et need inimesed, kes olid seal eelhääletusel valimas käinud, tuleksid pühapäeval uuesti valima,» rääkis valimiskomisjoni liige.

Madise sõnul ei jäta valimiskomisjon ka Paldiskis toimunut tähelepanuta, kuid otsuse seal väidetavalt toimunud sündmuste kohta tehakse kindlate tõendite alusel.

Põhja prefektuuri politseinikud pidasid täna hommikul kinni kaks meest, keda kahtlustatakse Paldiskis häälte ostmises. Prokuratuuri teatel on häälte ostmise kahtlusega kinni peetud Andrei ja Valeri, kes olevat pakkunud sobiva hääletuse eest raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles