Kriisi ohjeldamist hindab õnnestunuks 14 protsenti rahvast

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna korraldatud valitsusvastane pikett Tallinnas.
Keskerakonna korraldatud valitsusvastane pikett Tallinnas. Foto: Liis Treimann

Ajal, mil räägitakse majanduslanguse pidurdumisest, uuris Postimees rahva hinnangut valitsuse tööle majanduskriisi ohjeldamisel. Valitsuse tööga pole rahul 51 protsenti rahvast, rahul on vaid 14 protsenti küsitletuist.


Postimehe tellimusel oktoobri alguses enam kui tuhandet inimest küsitlenud Turu-uuringute AS jõudis järeldusele, et üsna rahulolematud on valitsuse tööga 25 protsenti ja väga rahuolematud 26 protsenti Eesti elanikest.



Väga rahule jäi üks protsent ja üsna rahule 13 protsenti küsitletuist, keda oli kümme. Turu-uuringute ASi tegevjuhi Tõnis Stambergi sõnul on rahva rahulolematus igati mõistetav. «Viimase aja kärpeotsused ja nüüd ka veel kahe aktsiisi (alkoholi- ja tubakaaktsiisi – toim) tõstmine annab selleks igati põhjust,» leidis Stamberg.



Stamberg leidis ka, et küsitlustulemusele on oma jälje jätnud ukse ees seisvad valimised, kus rünnaku all on peamiselt võimuerakonnad, kelle esindajad ka hoogsalt valimistel kaasa löövad. Stamberg hoiatas, et kui vaadata praegust riigi eelarve seisu, ei pruugi võimuliiduga rahulolematuse põhi veel käes olla.



«Maksulaekumised on praegu planeeritust veelgi kehvemad ja võib arvata, et toetus valitsuse tööle langeb veelgi,» nentis Stamberg. «Praegu küll lubavad nii võimuerakonnad kui ka opositsioon, et pensionide kallale ei minda, aga kui sotsiaalmaksu ja käibemaksu ikka loodetud määral ei laeku, tuleb midagi ette võtta.»



Valusate otsuste langetamiseni jõuab valitsus alles pärast valimisi, ennustas Stamberg. «Riigi rahandusseisu päästmiseks oleks pidanud ebapopulaar­sed otsused juba varem tegema, aga enne valimisi ei julgenud keegi neid teha,» väitis ta.



Kõige suurem on rahulolematus valitsuse tööga Ida-Virumaal, kus on valitsuses pettunuid lausa 76 protsenti elanikest. «Seal on ka tööpuudus kõige suurem ja kui me tõesti ületame 100 000 töötu piiri, võib seal olukord väga hulluks minna. Valitsus peaks selleks valmistuma,» leidis Stamberg.



Linnade arvestuses elab teistest enam rahulolematuid pealinnas (57 protsenti) ja eriti Lasnamäel (72 protsenti). Rahulolematus on meeste seas veidi suurem (53 protsenti) kui naiste seas (50 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles