Kiisler kangutab Lootsmanni ametist

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim Kiisler.
Regionaalminister Siim Kiisler. Foto: Urmas Luik

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler moodustas komisjoni selgitamaks, miks kasutab haiguslehel olev Harju maavanem Värner Lootsmann maavalitsuse käes olevat ning narkodiilerilt konfiskeeritud luksusmaasturit.

Kiisler moodustas Lootsmanni autokasutamist uuriva komisjoni pärast seda, kui siseministeeriumi siseauditiosakond soovitas ministril viia Harju maavalitsuses läbi distsiplinaarjuurdlus ametisõiduki kasutamise selgitamiseks ning määrata asjaolistele distsiplinaarkaristus.

Harju maavalitsus kasutab ametisõidukitena muu hulgas kahte politsei poolt konfiskeeritud autot ning ühe neist - varem narkodiilerile kuulunud luksusmaasturi Mitsubishi Pajero võttis Lootsmann enda kasutada ka pärast seda, kui jäi juulis haiguslehele.

Kiisler ütles, et enne lõplike hinnangute andmist tuleb ära oodata komisjoni töö tulemus. «Siis on teada faktid, mille põhjal saab anda hinnangud ning teha korrektsed otsused,» lausus ta. «Millised need saavad olema, on täna keeruline prognoosida.»

«Mis puudutab autode müümist, siis siin ei saa olla kahepidist arusaama - maavalitsusel on üheselt kohustus konfiskeeritud sõidukid enampakkumisel maha müüa, mitte nendega oma äranägemisel ringi sõita,» lisas Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Kiisler.

Ministeerium oli seejuures ka varem juhtinud Harju maavanema ja maavalitsuse tähelepanu sellele, et konfiskeeritud autosid ei tohi kasutada ning need tuleb maha müüa. Siseauditiosakond leidis, et kuna Harju maavalitsus ei täida regionaalministri ja siseministeeriumi kantsleri korraldusi, siis on tekitatud maavalitsusele materiaalset kahju ning kahjustatud regionaalvaldkonna mainet.

Juba kolmandat kuud haiguslehel olev ning puusaoperatsioonil käinud Lootsmann ütles, et ta ei tea tema käes oleva auto kasutamise uurimisest midagi ega oska seetõttu selle kohta midagi öelda. Samuti keeldus ta kommenteerimast konfiskeeritud autode kasutamist Harju maavalitsuses.

Keskerakondlane Lootsmann sai Harju maavanemaks 2006. aastal, mil riigis oli võimul Reformierakonna ja Keskerakonna võimuliit. 2007. aasta valimiste järel see aga lagunes ning uues valitsuses regionaalministriks tõusnud IRLi liige Vallo Reimaa üritas viieks aastaks ametisse pandud Lootsmanni ka ametist lahti kangutada, kuid ei suutnud selleks leida piisavalt vettpidavaid juriidilisi argumente.

2008. aasta alguses vahetas aga IRL regionaalministri välja ning selleks sai Kiisler. Uue ministriga oli Lootsmannil vähemalt aasta oma kohal kindlustatud, sest avaliku teenistuse seaduse kohaselt võib regionaalminister algatada maavanema ametist vabastamise koostöö mittelaabumise põhjendusel, kuid selleks peavad nad olema vähemalt ühe aasta koos töötanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles