Ministrid: oma ID-kaardi kasutada andmine on karistatav tegu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaarti kasutamine.
ID-kaarti kasutamine. Foto: Egert Kamenik/Postimees

Täna Jõgeval visiidil viibivad justiitsminister Rein Lang ja siseminister Marko Pomerants rõhutasid toimuvat e-hääletust silmas pidades muuhulgas ka seda, et seaduse järgi on oma ID-kaardi kasutada andmine teisele isikule karistatav tegu.

Langi sõnul on inimesed teadlikud sellest, et teise isiku nimele väljaantud dokumendi kasutamine on kuritegu, küll aga ei teata seda, et kuritegu on ka omaenda dokumendi andmine kasutamiseks teisele isikule, vahendas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

«Kui inimene annab oma ID-kaardi teisele isikule ja see teine isik läheb selle kaardiga näiteks e-hääletama, siis saab lisaks võõra dokumendi kasutajale karistada ka dokumendi omanik,» selgitas Lang. «Ja see karistus võib olla lausa kuni kolm aastat vangistust.»

Siseminister Marko Pomerants rõhutas, et seetõttu ei tohi oma ID-kaardiga mitte mingil juhul kergekäeliselt ringi käia ega teistele inimestele anda.

«Oma rahakotti te ju ei anna võõra inimese kätte sellega toimetamiseks, kuigi see pole karistatav. Soovitan kõikidele inimestele hoida oma ID-kaart kindlas kohas ja arvestada asjaoluga, et tegu on isikuttõendava dokumendiga,» sõnas Pomerants.

Justiitsminister ja siseminister viibivad täna visiidil Jõgevamaal, kus külastatakse Jõgevamaa päästekomandot, kodakondsus- ja migratsiooniameti kohalikku teenindust ning Jõgeva politseijaoskonda. Lisaks toimub kohtumine Jõgeva maavalitsuses, kus muuhulgas arutatakse justiits- ja politseihoone ehitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles