Esimene valija kutsus julgelt eelhääletama

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leila Pärtelpoeg eelhääletamas.
Leila Pärtelpoeg eelhääletamas. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsuses asuva 46. valimisjaoskonna esimene eelhääletaja Leila Pärtelpoeg soovitas teistelgi lähipäevil valima minna.


Kuigi hääletama sai hakata täna kell 12, jõudis Pärtelpoeg oma sõnul Tallinna linnavalitsuse teeniduspunkti juba kolmveerand tundi varem. «Aega jäi üle ja ma tahtsin olla esimene,» põhjendas ta.

Ruhnu saarele sissekirjutatud, kuid pikka aega Eesti Kunstiakadeemias sissearhitektuuri õpetanud Pärtelpoeg rääkis, et peab olude sunnil ka valimispäeval mandrile jääma.

«Mul on mees haige ja ma viibin palju Tallinnas. Ma ei saa ka sellel ajal sinna sõita, kui on hääletamine.»

Tema sõnul annab eelhääletamine võimaluse üks mure kärmelt ära lahendada. «Ma tean kindlasti, keda ma tahan, ja ma tahan olla kindel valija. Mul oli võimalus sel päeval tulla ja mulle meeldib, et see sai mul kaelast ära.»

Ta lisas, et andis oma hääle praegusele Ruhnu vallavanemale, valimisliidus Ruhnu13 kandideerivale Aare Sünterile, sest on mehe varasema tegevusega rahule jäänud.

Kuigi Pärtelpoeg pole varem eelhääletanud, kiitis ta seda võimalust väga, kutsudes teisigi inimesi sama proovima.

Tema sõnul on hea, et eelhääletamine ei ole vaid ühel päeval, samuti asjaolu, et see sobib erinevalt e-hääletamisest arvutit mittekasutavatele inimestele.

«See pühapäev, kui see pidulik-totakas päev on, meenutab mulle Nõukogude aega ja seda kindlat vormi, et sellel päeval peab minema ja siis saab viinereid ka osta. Ma ei taha seda valimist meenutadagi.»

Tema sõnul jääb varem hääletamas käies valimistest lõppkokkuvõttes parem mulje.

Enne kella 12 oli 46. valimisjaoskonnas ootamas kaks inimest ning kohe, kui kell sai 12, tuli huvilisi juurdegi - hoolimata sellest, et väljas undas tuul ja kallas vihma.

Pärtelpoja sõnul vihm küll valimaskäimist ei sega - vähemalt mitte tema puhul. Ta pidas üldse küsitavaks, kui palju ilmastikuolud valimistulemusi mõjutavad.

Täna alanud kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste eelhääletamine kestab 14. oktoobrini.

Eelhääletada saab kõigis valimisjaoskondades kella 12-20. Samal ajal saab hääletada ka väljaspool elukohajärgset valimisjaoskonda, milleks on igas linnas ja vallas avatud vähemalt üks jaoskond. 18. oktoobril saab hääletada üksnes elukohajärgses valimisjaoskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles