Sotside uus eelnõu kergendab kodulaenuga hädasolijate koormat

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraadid esitavad riigikogule pankrotiseaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt periood, mil võlgnik võlgadest vabaneb, lüheneks kümnelt aastalt ühele.

Sotsiaaldemokraatid ütlesid pressiteate vahendusel, et uue nädala alguses riigikogule esitatava eelnõu eesmärgiks on välistada praegune olukord, kus, paljud eluasemelaenu võtnud pered kaotavad oma kodu, kuid jäävad endiselt pangale võlgu suuri summasid.

«Kuna tänaste eluasemelaenuga hädasolijate probleemi põhiseaduses sätestatud õigustatud ootuse põhimõtte kohaselt tagasiulatuvalt lahendada ei saa, teevad sotsiaaldemokraadid ettepaneku muuta pankrotiseadust, et lihtsustada võlgadest vabanemist,» seisab pressiteates.

Perioodi, mil võlgnik vabaneb oma võlgadest lühendataks kümnelt aastalt ühele aastale, samuti suurendataks seda osa jooksvatest sissetulekutest, mida võlgnik võib endale jätta, 25 protsendini, et võimaldada tal kogu senise vara kaotamise järel oma eluga uuesti alustada.

Kodulaenu võtja vastutus peab sotsiaaldemokraatide hinnangul piirduma tagatisvara maksumusega. Kui kinnisvara hind majanduskriisi tingimustes järsult väheneb, siis peab sarnaselt vähenema ka kodulaenu võtja vastustus, leiavad sotsiaaldemokraadid.

Uus kord tekitaks sotsiaaldemokraatide hinnangul olukorra, kus pangad hindavad riskantsete klientide laenuvõimet palju realistlikumalt, kui lõppenud masu ajal eluasemelaenu turuosa eest võideldes.

Pankadel on suurem pädevus kinnisvara hindamisel kui üksikisikul ning seetõttu peavad nad erinevalt praegusest jagama klientidega võrdselt riski ja vastutust eluasemelaenude eest, nentis sotsiaaldemokraatide esimees, endine siseminister Jüri Pihl.

«Valitsus oleks pidanud pankade liiga riskantse laenupoliitika pidurdamisele mõtlema juba 2005. aastal, kui kinnisvarabuum hoogu kogus ning riigitüüri juures olid majandusminister Edgar Savisaar ja peaminister Ansip,» lisas Pihl.

«Laenu võtnud perekond ei pea kartma seda, et maksejõuetuse korral jäävad nad ilma kodust ja laen jääb ikka pikkadeks aastateks nende tasuda,» ütles Pihl.

«Me peame inimesi aitama, riik ei tohi lihtsalt pealt vaadata. Tänane olukord, kus kodu kaotanud inimesed virelevad endise laenu maksete küüsis elu lõpuni, ei ole normaalne. Peame looma tingimused, kus kodu kaotanul on õigus uuele algusele,» märkis erakonna esimees.

Eesti Panga andmetel on Eestis eluasemelaene umbes 20 protsendil leibkondadest ja nendest 4,2 protsenti on probleemsed (maksetähtaeg on ületanud 60 päeva).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles