Iga kolmas õpilane varivalis Tallinnas Reformierakonna

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varivalimiste valimissedel.
Varivalimiste valimissedel. Foto: Priit Simson

Tallinna vähemalt 14-aastaste kooliõpilaste seas läbi viidud varivalimistel osalenutest ligi kolmandik (32 protsenti) eelistas Reformierakonda.


Ligi veerand (23 protsenti) õpilastest eelistas Isamaa ja Res Publica Liitu ning viiendik (19 protsenti) Keskerakonda.

Seega, kui varivalimiste tulemused oleks ülim tõde, piisaks vaid Reformierakonna ja IRLi või Keskerakonna häältest, et pealinnas uus võimuliit tekitada.

15 protsendise toetuse kogunud Rohelised edestasid sotse, keda eelistas iga kümnes noor valija.

Ülejäänud erakonnad või valimisliidud ei oleks varivalimiste põhjal künnist ületanud.

Kokku osales 5.-8. oktoobrini Tallinnas peetud varivalimistel 384 noort vanuses 14-20 aastat. Varivalida sai samal ajal ka Tartus ning seal osales 1392 õpilast vanuses 14-21 aastat.

Kõige suurem oli valimisaktiivsus teisipäeval, 6. oktoobril, mil andis oma hääle 40 protsenti Tallinnas valimas käinutest.

Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse esimees Ott Heidmets põhjendas seda ilusa ilmaga, sest ülejäänutel - vihmasel päeval - ei soovinud keegi valimisbussi juures järjekorras oodata.

Aktiivseimad olid Jakob Westholmi gümnaasiumi õpilased 57 häälega, neile järgnesid Tallinna Arte gümnaasium (38) ja Tallinna Saksa gümnaasium (28).

Kui Tartus sai valimised läbi viia plaanikohaselt koolides, siis Tallinnas loobuti kavast pärast seda, kui abilinnapea Kaia Jäppinen saatis koolidirektoritele tänavusi varivalimisi kritiseeriva kirja. Seejärel pani varivalimiste peakorraldaja Eesti Noorteühenduste Liit (NL) Tallinnas ringi sõitma valimisbussid.

Lisaks ENLile vedas varivalimiste projekti Tartu noortevolikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles