Herkel kodakondsusseadust muutma ei kipuks

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/EMF

Riigikogu liige Andres Herkel (Isamaa ja Res Publica Liit) ei poolda õiguskantsler Indrek Tederi ideed anda alla 15-aastastele kodakondsuseta vanemate lastele kodakondsus, kui vanemad sellele otse vastu ei seisa.

«Ma ei näe ka seaduse praeguses redaktsioonis probleemi ega kipuks seda muutma,» rääkis Herkel. «Kindlasti pole rahvusprobleemi olemus selle seadusesätte taga ja siin sündinud noorukid saavad kodakondsuse üsna lihtsalt, kui seda soovi väljendatakse.»

Herkeli sõnul jääb õiguskantsleri ettepanekust mulje, et taas korratakse üht vana illusiooni - usutakse, et väikese järeleandmisega on võimalik lahendada suur probleem. «See ei kehti eriti Venemaa puhul, sest järgmisel päeval küsitakse meilt suurt järeleandmist,» selgitas ta.

Herkel nõustus, et eestimaalased on ülemäära tundlikud ja ärrituvad, kui jutt kandub rahvusküsimusele. Tema sõnul on sellel aga oma põhjused.

«Üks neist on see, et Venemaa suhtlemine eriti just Läänele orienteeritud naaberriikidega on üles ehitatud konfrontatsioonile,» ütles Herkel. «Vene keelt kõnelevad inimesed Eestis on valdavalt Moskvast juhitud meediaväljas, mis pole Eesti riigi suhtes sõbralik. Eestlased saavad sellest aru, ärritudes omakorda. Ma ei näe ärritumise põhjuseid igapäevastes suhetes rohujuuretasandil, isekeskis saaksime hakkama ilma suuremate probleemideta, aga me oleme kistud infosõja väljale. Parim rohi selle vastu on see, et omavahel tuleb rääkida.»

Siinsest eesti-vene keelelõhest rääkides märkis riigikogu liige, et ühelt poolt on venekeelsetes koolides eesti keele õpetamise tase ehmatavalt nõrk, teiselt poolt on probleem ka vene keele oskuste taandumine eesti noorte hulgas.

«Vene keel kuulub maailma suurte kultuurkeelte hulka ja peale selle on vene keele oskus vältimatu selleks, et Venemaal toimuvast paremini aru saada,» toonitas Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles