Laar pakub praamikuninga kohvikus tasuta kohvi ja putru

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar pakub oma juttude kõrvale keelekasteks odavat veini ja õlut.
Mart Laar pakub oma juttude kõrvale keelekasteks odavat veini ja õlut. Foto: Priit Simson

Poliitikuameti paariks nädalaks osaliselt kohvikupidaja oma vastu vahetanud Mart Laar astus linnapea Edgar Savisaare vastu viimase sõbra, ärimees Vjatšeslav Leedo abiga, kes lubas Laari sisuliselt tasuta kohvikut pidama.



Suve lõpus istus ühe laua taga järgmine seltskond: Saaremaa Laevakompanii omanik ehk praamikuningas Vjatšeslav Leedo ning IRLi juhtivpoliitikud Mart Laar, Juhan Parts ja Margus Tsahkna. Loomulikult ei räägitud seal tühipaljast kohvikujuttu, vaid teemaks oli praamiühendus saarte vahel ning äriilma ja poliitika huvid laiemalt.



Selliseid kohtumisi Eesti äriladvikuga korraldavad kõik erakonnad; parteid tutvustavad oma visiooni ja võimalusi ärielu kujundamisel ning ärimehed räägivad omalt poolt, kuidas riik võiks ärimeestele hea partner olla.



Paari nädala eest oli õhus võimalus, et Hiiumaa vahet jääb sõitma vaid üks laev, kuid hiidlaste vastuseisu ning majandusminister Partsi sõnumi tõttu, et «Eestis on vaid üks Hiiumaa, maailmas on vaid üks Hiiumaa», jäi liiklusesse kaks alust. Parts andis selgelt mõista, et olukorras ei tasu süüdistada laevaomanikke, vaid katsuda kolme poole vahel kokkuleppele jõuda. Leedo laevafirma elatub suuresti riigi miljonilistest toetussummadest.



Nende valimiste ühe nutikaima võttega on pealinnas ja ka Tartus välja tulnud just Isamaa ja Res Publica Liit. Tallinnas peab paar nädalat enne valimisi oma kohvikut linnapeakandidaat Laar ja Tartus meeriks pürgiv Tsahkna.



Tallinnas teeb olukorra kurioosseks see, et Laar peab nn valimisstaapi Leedo sõbra, keskerakondlasest Tallinna linnapea Edgar Savisaare akende all ehk Vabaduse väljaku kõrval. Kohvik, mis ajutiselt kannab nime Laar, kuulub Leedole nagu kogu väljakut ümbritsev maa-ala.



Kui rentnik maksab kohviku ruutmeetri eest Leedole umbes 180 krooni ja kuu maksumuseks on selles magusas asukohas umbes 40 000 krooni, siis IRL ei pea seda summat maksma, vaid mõlemad pooled leidsid, et kohvikule aitaks elu sisse lüüa see, kui Laar pakuks seal tasuta kohvi ja putru, vestleks valijatega, korraldaks näiteks mälumänge ja teeks seega kohviku linlastele tuttavamaks. Kohvi eest tasub erakond.



Leedo või temaga seotud firmade esindajad on jõudumööda toetanud pea kõiki erakondi, peamiselt küll Keskerakonda. «Räägin väga paljude inimestega, tunnen ka Laari, ütlen talle tere ning vahel ajan isegi pikemalt juttu,» kirjeldas Leedo oma suhteid IRLi esimehega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles