TALO juht: koondamisi tuleks iga hinnaga vältida

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Erinevaid riigi- ja omavalitsustöötajaid ühendavad organisatsioonid TALO ja ROTAL jälgivad pingsalt ministeeriumide kärpeplaane ning TALO juhi Ago Tuulingu hinnangul on kõige tähtsam koondamiste vältimine.

«Üldpõhimõte on see, et kindlasti säilitada töökoht,» ütles arvukalt haridus- ja kultuuritöötajaid ühendava Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni (TALO) juhatuse esimees Ago Tuuling. «Pigem leppida palga vähendamisega kui et üldse olla tänaval.»

Nii on Tuulingu sõnul koondamisest kindlasti vastuvõetamad sundkäigud palga- või tööaja vähendamine. Ta lisas, et TALO on riigi järgmise aasta eelarve tegemisel olnud pidevalt kontaktis haridus- ja teadusministeeriumi ning kultuuriministeeriumiga.

Teiste seas politseinikke, päästjaid ja piirivalvureid ühendava Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liidu (ROTAL) esimees Kalle Liivamägi ütles, et organisatsioon kohtub seoses kärpeplaanidega siseminister Marko Pomerantsiga veel sel kuul.

Liivamägi lisas, et enne siseministriga kokkusaamist kohtutakse veel politsei ja piirivalve ning päästeameti juhtidega. «Tahame enne kohtumist siseministriga ära kuulata, et mis on vahetute töödanjate plaanid, kuidas nemad järgmist aastat näevad.»

Enamik ministeeriume viis oma valdkonnas läbi üheksaprotsendilise personalikulude kärpe ning mitmed ministeeriumid on ka juba tunnistanud palkade kärpimist või koondamist.

Erandi tegi valitsus eelmisel nädalal riigikogule üle antud eelarve kokkupanemisel õpetajate osas, kelle astmepalga kallale ei mindud.

Siseministeeriumi pressinõunik Gert-Daniel Hankewitz märkis, et sisejulgeoleku 2010. aasta personalikulud riigituludest vähenevad võrreldes 2009. aasta kehtiva eelarvega 10,4 protsenti.

«Paraku tähendab personalikulude langus täiendavat sissetulekute langust, muuhulgas ka politseinike, päästjate ja piirivalvurite osas,» lisas ta. «Massilisi koondamisi siseministeeriumi sisejulgeoleku valdkonnas kavandatud pole, kuid palga- ja tööaja küsimus eeldab läbirääkimisi ROTALIga.»

Haridus- ja teadusministeerium kantsler Janar Holm lausus, et ministeerium vähendas selle aasta sees kõigi oma ametnike palkasid ning koondas 10 protsenti ministeeriumi koosseisust.

«Kuna koondamisega kaasnevad koondamishüvitised, siis see samm ei tekitanud säästu käesoleval aastal, vaid võimaldab meil vastu minna 2010.a. palgakulude kärbetele,» ütles ta. «Tegevuskulude täiendavad võimalikud kärpemeetmed otsustame lähikuudel.»

Palkade ja töökohtade kallale minekut on tunnistanud muuhulgas kaitseministeerium, rahandusministeerium ja põllumajandusministeerium. Paljud ministeeriumid ei ole soovinud enne tuleva aasta eelarve vastuvõtmist riigikogus oma samme kärbete osas üldse kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles