Eurobüroo tahab Kiislerilt teavet Eesti omavalitsuste napi rahastamise kohta

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim Kiisler.
Regionaalminister Siim Kiisler. Foto: Urmas Luik

Euroopa Nõukogu juures tegutseva kohalike omavalitsuste koja president Ian Micallef soovib regionaalminister Siim-Valmar Kiislerilt selgitusi Eesti omavalitsuste vähenenud rahastamise kohta.

Micallefi kiri on ajendatud Euroopa kohalike ja regionaalsete omavalitsuste kongressi Eesti delegatsiooni juhi Saima Kalevi pöördumisest, kus Jõgeva vallavanem kutsub euroühendust üles uurima seda, milline on Eesti omavalitsuste finanstautonoomia ja kuidas Eesti omavalitsusi rahastatakse.

Rahvaliitu kuuluva Kalevi sõnul on viimase üheksa aasta jooksul on Eesti riik kohalike omavalitsustele ülesandeid juurde pannud, kuid raha samas juurde andnud pole. Ta märkis, et tänavuse lisaeelarvega lõikas riik omavalitsuste tulubaasi veelgi väiksemaks.

Nii näiteks vähendati füüsiliste isikute tulumaksust omavalitsustele laekuva raha osa ning kärbiti ka omavalitsustele antavat teedeehituse raha. Kalev viitas ka sellele, et 2000. aastal soovitas omavalitsuste kongress Eestil tugevdada omavalitsuste rahastamist.

Euroopa kohalike ja regionaalsete omavalitsuste kongressi ühe koja ehk kohalike omavalitsuste koja president Micallef märkis kirjas Kiislerile, et Kalevi kirjelduste põhjal on Eesti omavalitsuste tulude vähendamine seadnud nende toimimise löögi alla ning küsis regionaalministrilt olukorrale selgitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles