Sotsid: tubakatoodete kättesaadavust tuleb vähendada

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna logoga õhupallid.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna logoga õhupallid. Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaaldemokraadist riigikogulane Heljo Pikhof leiab, et 100 protsendiline tubakavabadus on Eestile kättesaamatu, kuid tubaka kättesaadavust tuleb piirata.

Pikhof tõdes, et kui Soome ühiskonnas võib täielik tubakast loobumine edukalt edeneda, siis Eestis ei võtaks rahvas sellist eesmärki tõsiselt.

«Tubakapoliitika järgmised sammud oleksid tubakatoodete kättesaadavuse piiramine alaealistele: suitsetamise keelustamise vanusepiirangu tõstmine 21. eluaastale, suitsetamisvahendite nagu vesipiip, e-sigaret ja sigar, sigaretipaber, herbaalsigaretid jms müügi keelustamine samale vanustasemele,» sõnastas Pikhof sotsiaaldemokraatliku erakonna eesmärgid Eesti tubakapoliitikas.

«Autodes suitsetamise keeld aitaks kindlasti vähendada passiivse suitsetamise ohtu,» lisas Pikhof. «Samuti tuleks tema sõnul tubakatooteid müüa eraldi kauplustes, mitte igas toidupoes ning need peaksid olema varustatud ka nõuandetelefoni 126 numbriga.

Pikhof märkis, et pirangud aitaksid ilmselt noorte suitsetamisest sõltuvusse sattumist vähendada, kuid miinuseks oleks salaturu kasv.

Soome koostab esimese riigina maailmas karmi tubakaseadust, mille eesmärgiks on tubakatoodete kasutamise lõpetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles