Ekspert väitlusest: maksud on alati valimistel olulised

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Zernask.
Joel Zernask. Foto: KPMG

KPMG Baltics AS maksu- ja õigusnõustamisteenuste juht Joel Zernask ütles maamaksu-teemalist online-väitlust kommenteerides, et maksud on alati valimistel oluline teema.

«Ülemaailmselt on maksud traditsiooniliselt üks valimiste põhiküsimusi,» rääkis Zernask.

Samas, vaadates riigieelarve laekumise aruannet, võib näha, et maamaks moodustab riigieelarve laekumistest ca 1 protsendi. Kohalikul tasandil on maamaksu osakaal muidugi mõnevõrra olulisem.

«Maamaksu olulisust valimiste kontekstis ei ole ilmselt võimalik maksu osakaalu järgi kohaliku omavalitsuse eelarves hinnata,» leidis Zernask.

Kui hinnata väitlust ennast, siis esitasid maksueksperdi sõnul nii Keit Pentus kui Eesti Väitlusseltsi esindajad päris häid argumente.

Kuna maamaksu jätkumise või kaotamise puhul ei ole küsimus maksuteoreetiline vaid poliitiline, siis ei soovinud Zernask siiski poolt valida. «Jätaksin argumentide veenvuse igaühe enda otsustada,» jäi ta tagasihoidlikuks.

Zernaski sõnul on maamaks Eestis ainus omandimaks. Kui tulu-, käibe-, aktsiisi- või tollimaksu puhul on maksukohustus reeglina seotud mingi kasu või tegevusega, siis omandimaksude puhul tuleb maksu maksta lihtsalt maksuobjekti omamise eest.

Omandimaksudena rakendatakse maailmas lisaks maa- või kinnisvaramaksule näiteks automaksu, lemmikloomamaksu, paadimaksu, TV maksu jne. «Selles suhtes ei ole Eesti maamaks kuidagi erandlik,» märkis Zernask.

Omandimaksude kahjuks räägib tema sõnul tõik, et kui maksukohustuslasel ei ole teenistust, siis peab ta maksukohustuse täitmiseks sellesama vara ära müüma. Reaalselt tuleb aga selliseid äärmuslikke näiteid Zernaski sõnul harva ette.

«Samuti eksisteerib omandimaksudega seoses põhimõtteline küsimus, et miks üht tüüpi vara omamist maksustatakse ning teist tüüpi mitte, kuid sellised otsused on riikides reeglina poliitilised ning võrreldavad tulu- või käibemaksumäärade kehtestamisega,» lisas ta.

Portaalis Postimees.ee maha peetud Eesti esimeses online-väitluses astusid eile üles Reformierakonna Tallinna linnapea kandidaat Keit Pentus ning Eesti Väitlusseltsi võistkond koosseisus Kajar Kase ja Anna Karolin, eesmärgiga selgitada välja, kas maamaks tuleks alles jätta või kaotada. Kaotamist pooldas Pentus, allesjätmist väitlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles