Pihl: riik peibutab kodakondsuseta vanemaid juba praegu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula.

Kommenteerides õiguskantsleri ideid, meenutas ekssiseminister Jüri Pihl, et tegelikult saadetakse praegugi kodakondsuseta vanematele kohe pärast lapse sündi kiri, kus reklaamitakse lapsele Eesti kodakondsuse valimise plusse. 


«Eile õiguskantsleri tõstatud teemaga on tegeletud minu siseministriks olemise ajast. 2008. aasta sügisel alustasime konkreetsete tegevustega, et hoogustada määratlemata kodakondsusega isikute naturalisatsiooni, pöörates erilist tähelepanu just alla 15-aastastele kodakondsuseta lastele,» rääkis endine siseminister Pihl.

Praegu Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda juhtiva Pihli sõnul pandi toona suur rõhk just kodakondsuse saamise võimaluste individuaalsele tutvustamisele.

Pihl olevat saatnud isiklikult kõikidele äsja lapse saanud kodakondsuseta vanematele nendele arusaadavas keeles kodusele aadressile kirja.

«Kirjas on üksikasjalikult ära toodud informatsioon, kuidas oma lapsele Eesti kodakondsus saada ning miks on hea olla Eesti ja seega ka Euroopa Liidu kodanik,» märkis sotside esimees.

Õiguskantsler Indrek Teder tegi eile riigikogu ees ettepaneku, et kehtiva elamisloaga kodakondsuseta vanemate alla 15-aastastele lastele võiks Eesti kodakondsuse anda naturalisatsiooni korras, kui vanemad pole selle vastu.

Kehtiva seaduse alusel võib alla 15-aastane, kelle mõlemad vanemad on kodakondsuseta, saada Eesti kodakondsuse naturalisatsiooni korras, kui seda taotlevad tema vanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles