Linde: kodakondsus ei ole garantii patriotismiks

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Peeter Langovits

Riigikogu liikme Väino Linde hinnangul ei tähenda kodakondsuse omamine ilmtingimata suuremat patriotismi riigi suhtes ning ta peab küsitavaks õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekut hõlbustada alalealistele kodakondsuse saamine.

«Kas kodakondsust peab just peale suruma praegusel ajal ja kas see lojaalsus riigile tekib eelkõige kodakondsuse kaudu, siis siin ühest vastust kindlasti ei ole,» märkis reformierakondlane Linde.

«Herman Simmi näide on väga kurb ja väga tõsine selles osas, et ka kodanikuks olemine ei ole see, mis kindlasti inimest rohkem kallutab patriotistlikke tundeid oma riigi vastu välja näitama, kus ta elab ja töötab,» lisas ta.

Samas tõdes riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Linde, et õiguskantsleri arvamused väärivad kindlasti arutlust ja seda ka tehakse. «Ainult me peame vaatama ka seda, et me kõige selle käigus ei viiks jälle välja praegu tekkinud ühiskondlikku tasakaalu, et see ei lõheneks,» lisas ta.

Teder tegi eile riigikogus ettepaneku hõlbustada alaealistele (alla 15-aastastele) Eesti kodakondsuse andmist. «Kehtiva elamisloaga kodakondsuseta vanemate alla 15-aastastele lastele võiks Eesti kodakondsuse anda naturalisatsiooni korras, kui vanemad ei taotle selle vastu,» leidis õiguskantsler.

Tederi hinnangul on Eesti riik liialt rahvuskeskne ning see ei võimalda kõigil eestimaalastel piisavalt tugevat sidet Eesti riigiga. Tema sõnul tuleks riiki muuta enam kodanikukeskseks ning sellest ka ettepanek hõlbustada kodakondsuse saamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles