Reinsalu ei toeta Tederi pakutud kodakondsusmuudatust

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik

Riigikogu liige Urmas Reinsalu ei toeta õiguskantsler Indrek Tederi poolt eile parlamendis välja pakutud ideed lihtsustada alalealistele Eesti kodakondsuse saamist.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni juhtiva Reinsalu sõnul on ta nõus õiguskantsleriga, et riigil on ülesanne oma riigikultuuri mõtestada ja arendada ning patriotismi ja lugupidamistunnet riigi ühisväärtustes kasvatada. «Kuid ettepankuga, mis ta tegi kodakondsusseaduse muutmise osas, siis selliste üksikute sammudega me neid eesmärke ei saavuta,» lisas ta.

Teder tegi eile riigikogus ettepaneku hõlbustada alaealistele (alla 15-aastastele) Eesti kodakondsuse andmist. «Kehtiva elamisloaga kodakondsuseta vanemate alla 15-aastastele lastele võiks Eesti kodakondsuse anda naturalisatsiooni korras, kui vanemad ei taotle selle vastu,» leidis õiguskantsler.

Tederi hinnangul on Eesti riik liialt rahvuskeskne ning see ei võimalda kõigil eestimaalastel piisavalt tugevat sidet Eesti riigiga. Tema sõnul tuleks riiki muuta enam kodanikukeskseks ning sellest ka ettepanek hõlbustada kodakondsuse saamist.

«Esiteks on Eesti rahvusriik ja rahvusriigi ülim mõte on selle rahvuse kestmajäämine, kes on seda enesemääramist teostanud,» märkis Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Reinsalu.

Ta lisas, et teisalt loodi Eesti riik pöördumisega kõigile Eestimaa rahvastele ning loomulikult on kõigil kohustus lojaalsusele ja õigus riigikaitsele.

«See on eriline kultuuriline seos, mida peaks riigi jätkusuutlikkuse huvides süvendama,» sõnas Reinsalu. «Kuid neid kahte kategooriat kaalukausile panna, et ühte teise arvelt vähemaks võtta, ma küll teha ei julgeks.»

Ta rõhutas, et Eesti on väikese rahvaarvuga riik, mistõttu on Eesti riigil erinevalt suurtematest riikidest ka teistsugused ja täiendavad ülesanded nagu tagada rahvuse füüsiline kestmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles