Reinsalu tahab Tallinna Vee allutada riiklikule kontrollile

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik

Riigikogu liikme Urmas Reinsalu sõnul tuleb parlamendil luua Tallinna Veele riiklik järelevaataja, sest tema sõnul on praegune olukord, kus Tallinna linn on veefirma aktsionärina ise veehinna regulaator, õigusvastane.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Reinsalu lausus, et õiguskantsler Indrek Tederile on üle antud avaldus, mis puudutab konkurentsitingimuste ja hinnakujunduse reguleerimist äriühingu Tallinna Vesi puhul.

«Olukord, kus sellise klientide arvuga universaalteenuse pakkuja üle ei teosta järelevalvet riiklik regulaator, ei taga tarbijatele läbipaistvat hinnakujunduse mehhanismi,» rääkis poliitik riigikogus. «See on seaduses valitsev õiguslünk, mis tuleb parlamendil lahendada.»

Reinsalu sõnul pole praegune Tallinna linna tasemel töötav hinnakujundusmehhanism kasulik tarbijatele ning on läbipaistmatu ja vastuolus igasuguse erapooletuse põhimõttega.

«Tallinna linnavalitsus kui Tallinna Vee aktsionär ei saa olla ise vee hinna regulaatoriks,» märkis ta. «Keegi ei saa olla kohtunikuks oma kohtuasjas. Selline õigusvastane olukord, mille all kannatavad tarbijad, peab lõppema.»

Reinsalu hinnangul on naeruväärne Tallinna linnavalitsusel rääkida Tallinna vee hinna alandamisest 0,9 protsenti järgmisel aastal, kui samas oli 2008. aastal puhaskasumi määr Tallinna Veel käibelt 41 protsenti.

«Euroopa Liidu keskmine põhjendatud kasumimäär, kui me vaatame seda tüüpi universaalteenuseid pakkuvaid äriühinguid, on kuni 10 protsenti. Käärid on 30 protsenti,» sõnas ta. «Järelikult keegi jääb vaesemaks ja keegi saab rikkamaks ja küsimus on, kas see leiab aset turumajanduse loomuliku nähtuse teel? Vastus on ei, see ei ole seda.»

Reinsalu kutsus õiguskantslerit üles aktiivsele tegevusele ka kaugkütte hinna kujunemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles