Eesti toetab Itaaliat maavärinast taastumisel üle miljoni krooniga

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohaliku ehitusjärelevalvetöötaja sõnul võib Abruzzo maakonna keskuse, 70 000 elanikuga L’Aquila linna taastamine aega võtta seitse-kaheksa aastat.
Kohaliku ehitusjärelevalvetöötaja sõnul võib Abruzzo maakonna keskuse, 70 000 elanikuga L’Aquila linna taastamine aega võtta seitse-kaheksa aastat. Foto: LaPresse/Scanpix

Valitsus otsustas oma reservist üle miljoni krooni eraldamise, et toetada Itaalias Abruzzo maavärinas kannatada saanud ajaloomälestiste taastamist.


Täna valitsuse istungil heaks kiidetud korralduse elnõu kohaselt eraldatakse valitsuse reservist välisministeeriumile 1 095 262 krooni Itaalia maavärinakahjude parandamiseks.

«Itaalia toetamine on oluline, kuna abi osutamine tugevdab nii Euroopa Liidu solidaarsust kui ka Eesti ja Itaalia kahepoolseid suhteid,» seisab valitsuse istungi kommenteeritud päevakorras. Tegemist on Euroopa ühiste kultuurivaradega, mille taastamine käib tekkinud suure kahju tõttu asukohariigile üle jõu.

Käesoleva aasta 6. aprillil tabas Itaalia keskosas asuvat Abruzzo maakonda Richteri skaala järgi 6,3-palline maavärin. Maavärina tagajärjel hukkus 294 ja sai viga 1179 inimest, purunesid kümned tuhanded elumajad ja muud ehitised ning koduta jäi enam kui 58 000 inimest.

Tegu oli ohvriterohkeima maavärinaga Itaalias pärast 1980. aastat. Abruzzo maavärinas ja selle järeltõugetes purunenud Kesk-Itaalia piirkondade ülesehitamine läheb hinnanguliselt maksma umbes 12 miljardit eurot (ligikaudu 188 miljardit krooni).

Laastav maavärin põhjustas suurt kahju Abruzzo piirkonna ajaloo- ja kultuuripärandile. Pärast kahjude hindamist pöördus Itaalia valitsus abipalvega teiste Euroopa Liidu riikide poole ajaloomälestiste renoveerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles