Sotsid esitavad riigikogule avalduse Langi umbusaldamiseks

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Rein Lang.
Justiitsminister Rein Lang. Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldeokraatliku Erakonna (SDE) riigikogu fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul on Langi umbusalduse algatamiseks vajalik arv allkirju koos ning vastav avaldus antakse täna riigikogu juhatusele üle.

Nestori sõnul kirjutasid umbusaldusavaldusele alla sotsiaaldemokraatide, Keskerakonna ja Rahvaliidu saadikud ning on allkirju 40.

«Umbusalduse algatajad ei ole kuulnud ühtki objektiivset põhjust, mis mõjutasid minister Langi tühistama Sergei Markovile kehtestatud sissesõidukeeldu,» märkis Nestor. «Langi langetatud otsus kahjustab Eesti riigi ja teiste Schengeni viisaruumi riikide julgeolekut, näidates meie soovimatust võidelda rahvusvaheliste küberrünnakute vastu omapoolsete meetmetega.»

Nestor lisas, et umbusalduse hääletus toimub hiljemalt kolme tööpäeva jooksul. «Seega esimene võimalus umbusalduse hääletuseks on täna, kui valitsus nii otsustab,» ütles Nestor.

«Leiame, et tal (Langil) ei olnud mitte mingisugust põhjus kiirustades seda otsust (Markovi viisakeelu tühistamine) alla kirjutada,» ütles Rahvaliidu esimees Karel Rüütli pärast seda, kui erakond oli otsustanud Langi umbusaldusega liituda.

Ta lisas, et Rahvaliit on juba pikemat aega osutanud erinevatele leketele riigiasutustest ning minister Lang pole nende osas midagi ette võtnud.

«Samuti lähtusime sellest, et küberrünnakud, mis Eesti riigi vastu tehti, et nendesse ei saa suhtuda kergekäeliselt ja me peame olema oma otsustes järjepidevad,» lausus Rüütli. Ta lisas, et välisministri Urmas Paeti umbusaldamist ei pidanud Rahvaliit praegu vajalikuks.

Ministri umbusaldamise algatamiseks on vaja vähemalt 21 saadiku toetust, kuid seni umbusaldamise taga olnud sotside fraktsioonis on kümme liiget ning Rahvaliidu fraktsioonis kuus liiget.

Nii Langi kui ka Paeti umbusaldused võivad hääletamisele tulla juba täna ning ministri tagandamiseks on vaja vähemalt 51 saadiku toetust.

Selle kokkusaamine eeldaks, et Langi mahavõtmist toetaksid ka valitsusliidus olevad Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) või valitsust toetavad roheliste poliitikud.

Nii IRLi kui ka roheliste fraktsioon kohtusid täna viisaskandaali asjus välisminister Urmas Paetiga, kelle initsiatiivil Lang Venemaa duumasaadiku Sergei Markovi Schengeni viisakeelu tühistas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles