Uuring: iga kolmanda kodaniku hääl läheb Keskerakonnale

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna õhupallid tudengipäevadel.
Keskerakonna õhupallid tudengipäevadel. Foto: Peeter Langovits

Septembris kasvas parlamendiparteidest enim toetus Keskerakonnale ning langes Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) valijate osakaal, selgus Eesti kodanike seas läbi viidud üleriiklikust küsitlusest.


Kui homme tuleks valida riigikogu, annaks oma hääle Keskerakonnale 34 protsenti valijatest, mis on viie protsendipunkti võrra enam kui augustis, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kuu varasemaga võrreldes kaotas Emori läbiviidud ja ERRi tellitud küsitluse andmetel enim toetust IRL, keda toetas 14 protsenti valijatest ehk nelja protsendipunkti võrra vähem kui augustis.

Ülejäänud erakondade toetus kuu varasemaga võrreldes märkimisväärselt ei muutunud: Reformierakonda toetas 28, sotsiaaldemokraate 14, Rohelisi 6 ja Rahvaliitu 3 protsenti valijatest.

Emori analüütiku Aivar Voogi hinnangul on Keskerakonna ja Reformierakonna jõulised ja teineteisele vastanduvad reklaamikampaaniad taastanud 2007. ja 2008. aasta olukorra, kus kahe suurema toetajaskonnaga erakonna summaarne eelistus on üle 60 protsendi.

Kohalikke valimisi silmas pidades oli Keskerakonnal suur edu Tallinnas, kus koguti 39 protsendi valijate toetus, kusjuures tegelik number võib olla veelgi kõrgem, sest Emor küsitles vaid Eesti kodanikke, kuid kohalikel valimistel saavad valida ka mittekodanikud.

Emor küsitles 796 valimisealist kodanikku, kuid esitas andmed vaid neist vastajatest, kel on olemas erakondlik eelistus.

Postimehe Turu-Uuringute ASilt tellitav sarnane küsitlus arvestab samas ka seda tavaliselt ligi kolmandikku vastajaskonnast, kellel eelistus puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles