Valitsusliit ei toeta esimese lapse tulumaksusoodustust

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Valitsus kiitis täna heaks juba varem langetatud otsused mitte lubada esimese lapsega seotud täiendavat maksuvaba tulu ning jätta tuleva aasta tulumaksu määr ning maksuvaba tulu tänavuse tasemele.

Seadusemuudatus on vajalik, et ära jätta kehtivas seaduses ette nähtud tulumaksu määra alandamine ja maksuvaba tulu tõus. Uue eelnõuga fikseeritakse tulumaksu määr 2010. aastal selle aasta tasemele ehk 21 protsendile ning maksuvaba tulu 27 000 kroonile aastas.

Täna kehtiv kord oleks vähendanud füüsilise isiku tulumaksu laekumist ligi 610 miljoni krooni ja juriidilise isiku tulumaksu umbes 110 miljoni krooni võrra. 2011. aastal on muudatuse positiivne mõju riigieelarvele kokku ligi 1, 3 miljardit krooni.

Maksuvaba tulu määra jäämine 2250 kroonile kuus suurendab füüsilise isiku tulumaksu laekumise prognoosi 2010. aastal ligi 340 miljoni krooni võrra. Aastal 2011 on positiivne mõju eelarvele umbes 640 miljonit krooni.

Samuti kinnitas valitsus oma varasema otsuse, et lapsevanemad ei saa kasutada esimese lapsega seotud võimalust deklareerida täiendavat maksuvaba tulu.

Kui hommikul teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo ekslikult, et muudatus ei puuduta antud õiguse kasutamist 2009. aasta tulude deklareerimisel tuleva aasta kevadel, siis tegelikult sai esimese lapse maksusoodustust kasutada veel vaid sel kevadel ehk tuleval aastal enam esimese pealt maksusoodustust ei saa.

Samas jääb alles maksusoodustus alates teisest lapsest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles