Pomerants: volikokku pürgimine ühtki politseinikku ei koonda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Siseminister Marko Pomerants leidis politseinike kohalikel valimistel kandideerimise indu jahutavat peadirektor Raivo Küüdi kirja kommenteerides, et ühtki politseinikku ei koondata seepärast, et ta linna või valla volikokku kandideerib.


Siseminister Marko Pomerants väitis riigikogus küsimustele vastates, et kohalikel valimistel kandideerivad politseinikud ei peaks poliitikahuvi tõttu töökaotust pelgama.

«Kui reaalne koondamissituatsioon on ees, siis mina kindlasti olen siseministrina valmis ja peangi olema selleks valmis ja vaatama asjale otsa sellest vaatevinklist, kas tegemist on nn valimiskaasusega või mingi muu tegeliku põhjusega, mis ju võib ka paratamatult olla ja ilmselt reeglina ongi.»

Pomerants ütles, et tal on ülemusena alati olnud ükskõik, kas inimesed kandideerivad või mitte. «Kui nad seda teevad, on minu asutuse töötajad ja teevad seda kellegi poliitilise konkurendi hüvanguks, siis on see nende õigus. Erinevates ametites on mulle seda informatsiooni öeldud, et mul on selline plaan, ma olen öelnud: jõudu ja meelekindlust.»

Politseinikud said augusti lõpus Küüdilt kirja, kus neile loeti sõnad peale mitte kandideerida kohalikel valimistel erakondade või valimisliitude nimekirjas.

Küüt ütles pärast kirja avalikuks tulekut Postimees.ee'le, et neil ei ole kavas piirata ühegi politseiametniku kui kodaniku põhiõigust olla valitud.

Ta lisas, et kui politseiametnik ikkagi otsustab erakonna või valimisliidu nimekirjas kandideerida, siis on see tema põhiseaduslik õigus ja selle soovituse mittejärgimine ei too tema jaoks kaasa mingeid teenistuslikke tagajärgi.

Küüdi käitumise luges riigikogu ees esinedes seaduslikuks ka õiguskantsler Indrek Teder, kes vastas - nagu ka täna Pomerants - riigikogu liikmete Indrek Saare (sotsiaaldemokraadid), Karel Rüütli (Rahvaliit) ja Ain Seppiku (Keskerakond) arupärimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles