Tarand: Paet valetas viisakeelu tühistamise kohta

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Peeter Langovits

Europarlamendi saadiku Indrek Tarandi sõnul on selge, et välisminister Urmas Paet valetas, kui ta nimetas vene poliitiku Sergei Markovi viisakeelu tühistamise asjus üheks survestajaks üht kõrget Euroopa Komisjoni esindajat.


«Nii välisministeerium kui ka Euroopa Komisjon on oma pressiesindajate vahendusel kinnitanud vastupidist,» kirjutas Tarand oma

blogis

.

Tarand märgib ka, et justiitsminister Rein Langi tuleks käsitleda heausksena. «Kui kolleeg ja erakonnakaaslane ikka helistab ja palub kiiresti «üks väike asi korda ajada», siis pole ju põhjust arvata, et helistaja valetab. Pealegi on rahustava asjaoluna dokumendipakile kantud ka tempel, mis garanteeriks justkui asja võimaliku avalikukstuleku alles 75 aasta pärast, mil Rein Lang on 127- ja Urmas Paet 110-aastane,» kirjutas Tarand.

Tarandi sõnul peaks olema juriidilise väitluse objektiks, et kas rohkem süüdi on teo tegija Lang või teole ässitaja Paet.

«Eesti kõnekäänd õpetab lapsigi küsimusega «Aga kui ta oleks käskinud sul pea ahju pista, kas oleksid pistnud?» Teisisõnu, nii kahju kui ka poleks, iga konkreetse teo eest vastutab selle toimepanija,» sõnas Tarand.

Tarandi sõnul tipneb aga kogu skandaali iroonia seekord hoopis Euroopa Komisjoni kõrge esindaja Henrik Hololei avalduses: «Ma küll ei tea, et keegi oleks survet avaldanud, aga kui Urmas Paet ütleb, et avaldati, siis ma usun teda! Pealegi, koridorivestlused on palju olulisemad kui ametlikud jutuajamised!»

«Kas Hololei teab tõesti midagi, mida Eesti Välisministeerium ja volinik Jacques Barrot ei tea?» tõstatas Tarand küsimuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles