Riik ja omavalitsused sõlmisid tuleva aasta eelarve osas kokkuleppe

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim Kiisler.
Regionaalminister Siim Kiisler. Foto: Urmas Luik

Täna allkirjastati digitaalselt valitsuskomisjoni ja omavalitsusliitude koostöökogu delegatsiooni läbirääkimiste lõpp-protokoll 2010. aasta riigieelarve osas.


Kokkuleppe kohaselt jätkab riik poliitikat, kus omavalitsustele laekub tulumaksuna 11,4 protsenti inimeste deklareeritud brutotulust ning tulumaksuvabastused tehakse riigi, mitte omavalitsuste arvelt.

«See tähendab, et reaalselt laekub omavalitsustele 2010. aastal 9,8 miljardit krooni ehk 80 protsenti kogu laekuvast üksikisiku tulumaksust,» selgitas regionaalminister Siim Kiisler.

Nõrgemate omavalitsuste tulubaasi suurendamiseks mõeldud tasandusfondi maht on 2010. aastaks planeeritud 1,1 miljardit krooni. Samuti säilib eelarves raskesse majanduslikku olukorda sattunud omavalitsuste toetamiseks mõeldud 30 miljonit krooni.

«Paljud meie omavalitsused on kahjuks nii väikesed, et sellise tasandusmehhanismi ja reservi olemasolu on hädavajalik. Omavalitsus peab toimima ka siis, kui näiteks valla peamine tööandja pankrotistub,» ütles Kiisler.

Omavalitsuste hariduskulude katteks, millest põhiosa moodustavad õpetajate palgad, on planeeritud 3,1 miljardit krooni. Lõpp-protokollis lepiti kokku ka selles, et riik kavandab 2010. aastal toimetulekutoetusteks minevat summat suurendada 200 miljonilt 350 miljonile ehk ligi 75 protsenti.

Kohalike teede hoiuks on plaanitud ligi 178 miljonit krooni, bussiliinidele 339 miljonit krooni. Praeguste plaanide kohaselt need summad võrreldes 2009. aastaga ei vähene.

Kultuurivaldkonnas jätkab riik rahvaraamatukogudele teavikute soetamise toetamist ning kohalike kultuuriobjektide investeeringute toetamist. Samuti on plaanitud eraldada Tallinnale Euroopa kultuuripealinnaks olemisega seotud kulude katteks 20 miljonit krooni. Väikesaarte toetuseks on planeeritud 6,5 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles