Galerii: Toompeal oli esindatud ka vastasrind

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänasel Keskerakonna meeleavaldusel väljendati ka keskpartei omadele vastupidiseid seisukohti.
Tänasel Keskerakonna meeleavaldusel väljendati ka keskpartei omadele vastupidiseid seisukohti. Foto: Uwe Gnadenteich

Demokraatlikule ühiskonnale kohaselt said tänasel Keskerakonna meeleavaldusel oma seisukohti väljendada ka teisitimõtlejad.


Lavale keegi neist ei trüginud ja pole kindel, kas nad sealt mikrofoni kaudu oma sõnumit kuulutama oleksid pääsenudki, kuid rahva seas oli Keskerakonna loosungitele vastupidiste sõnumitega plakatite kandjaid omajagu.

Enne kella kümmet võttis Tõnismäe poolt Toompeale saabujaid vastu aastates proua, kes häälekalt kõiki manitses, et elu Eestis on praegu suurepärane ning meeleavaldusteks ja streikideks polevat vähimatki põhjust.

Vanadaami vali hääl ja kategooriline toon valmistasid nalja nii meeleavaldajatele kui tänavanurgal korda pidanud munitsipaal- ja pärispolitseinikele ning keegi häälekat prouat korrale kutsuma ei hakanud.

Kogu meeleavalduse ajal liikus nii riigikogu ees platsil kui Aleksandr Nevski katedraali kõrval mees, kes kandis loosungit kirjaga «Edgar Moskva linnapeaks!» Kiriku kõrval seisis veel mitu «dissidenti», kelle plakatitelt võis lugeda: «Kas töökoha saamiseks peab Keskerakonda astuma?», «Tööd ja leiba, mitte uinutavat propagandat!» ja muid, piduliku erakondliku sündmusega mitte haakuvaid hüüdlauseid.

Sealsamas kõrval seisis suure tervitusplakatiga jalgrattur. Plakatil seisis: «Tervitus juuni 1940 kommunistidele!» Tervitaja püsis oma kohal kuni meeleavalduse lõpuni. Lossi platsi tagumises otsas oli aga koha leidnud valitsusmeelne meeleavaldaja, kelle loosungilt võis lugeda: «Ei Savisaare uuskommunismile! Toetame valitsust!»

Teisitimõtlejaid keegi ei hurjutanud. Loosung «Edgar Moskva linnapeaks!» aga põhjustas tunnustavaid hüüdeid ja lõbusaid naerupahvakuid ka Keskerakonna lipukestega lehvitavate meeleavaldajate seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles