Mikser tahab kutsuda Langi väliskomisjoni ette aru andma

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser.
Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser tahab kutsuda justiitsminister Rein Langi komisjoni ette aru andma, miks ta ajutiselt siseminister olles tühistas Eesti-vastaste küberrünnakutega seotud Vene poliitiku viisakeelu.

«Kuidas taoline ettepanek Eesti välispoliitilisi huve teenib ja kas vastuolu sisejulgeolekut tagava ametkonna seisukohaga on tavaline,» tõstatas Mikser küsimusi. «Kui eriteenistusel on kahtlus, et inimene võib julgeolekut ohustada ja välispoliitiliselt leitakse, et oleks paslik see keeld maha võtta, siis kuidas ikkagi peaks neid asju lahendama ja kas ajutiselt kohuseid täitev minister on ikka kõige õigem seda asja kiirkorras otsustama.»

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluva Mikseri sõnul oli pärast pronksöö sündmusi palju juttu sellest, et üks võimalus, kuidas Eesti saab Schengeni täieõigusliku liikmena ennast kaitsta, on võimalus panna viisakeeld inimestele, kes on Eesti riiklust või Eesti julgeolekut ohustaval moel käitunud.

«Kuid nüüd selgub, et siin võib olla ka teatud mõjusid, mis seda võimalust lahjendavad,» lisas ta. «Siin on suur vajadus selgituse järele ja asjast ülevaate saamisele.»

Mikser lausus, et kavatseb Langi küsimuse üles võtta komisjoni homsel istungil. Ta lisas, et kui Lang tulevikus komisjoni istungile tuleb, kuid temalt saadud info osutub ebapiisavaks, kaalutakse ka välisminister Urmas Paeti kutsumist komisjoni selgituste andmiseks.

Tänane Postimees kirjutas, et välisminister Rein Lang tühistas välisministeeriumi palvel Vene riigiduuma saadiku Sergei Markovi viisakeelu. Viisakeelu tühistamine on siseministri pädevuses, kuid Lang täitis otsuse tegemise ajal ajutiselt ka siseministri kohuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles