Ansip: reisisaatjad jäävad Tallinna rahakotti koormama pikaks ajaks

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna reisisaatja neoonvest.
Tallinna reisisaatja neoonvest. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Andrus Ansip rääkis riigikogus, et Tallinna keskerakondliku linnavõimu loodud sotsiaalseid töökohti Euroopa Komisjon ei soosi, sest need rikuvad turukonkurentsi ja jäävad linna rahakotti koormama pikaks ajaks.

«Sotsiaalsete töökohtadega on lugu selline, et ei Euroopa Komisjon ega ka teised rahvusvahelised autoriteetsed institutsioonid seda meedet ei toeta,» lausus Ansip riigikogus vastates keskerakondlase Marika Tuusi küsimuselem miks riik ei võta sotsiaalsete töökohtade loomisel Tallinnast eeskuju.

«Sest need sotsiaalsed töökohad, mis on ka Tallinna näitel väga selgelt nähtavalt mittetootlikud töökohad, need rikuvad turukonkurentsi,» lausus peaminister. «Õige raske on Tallinna linnapeal öelda mingil hetkel nendele inimestele, kes praegu nendele sotsiaalsetele töökohtadele on palgatud, et nüüd on meil majanduskriis läbi ja teie panust enam ei vajata.»

Ansipi sõnul on praktika näidanud, et taolised sotsiaalsed töökohad jäävad maksumaksja rahakotti koormama pikaks ajaks.

«Kui maailmas on olnud edukaid näiteid sotsiaalsetest töökohtadest, siis need sotsiaalsed töökohad on seotud eelkõige või sotsiaalne hõivatus on eelkõige seotud panustamisega haridusse,» rääkis ta. Ansip lisas, et rasketel aegadel kasutab riik näiteks oma varem kogutud reserve või võtab laenu selleks, et suurendada õppekohtade arvu tasulistel õppekohtadel.

«Ehk siis leitakse, et kui inimene keerulistel aegadel isiksuse kujunemisjärgus viib intelligentses ülikooliseltskonnas või omandab kutseharidust, siis see on märksa parem, kui ta on jäänud kuskile töötuna tänavale,» lausus peaminister.

«Olen päris veendunud selles, et trammipõrandaid pesti ka enne seda, kui Tallinna linnavalitsus otsustas luua trammipesijatele sotsiaalsed töökohad ja ma küll ei usu, et nad on praegu 30 korda puhtamaks pestud, kui nad varem olid pestud,» märkis Ansip.

Edgar Savisaare juhitud Tallinna linnavalitsus on tänavu loonud mitusada sotsiaalset töökohta, kus inimesed on tööd saanud reisisaatjatena või ühissõidukite puhastajatena.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli teatas täna Raepressi vahendusel vastuseks peaministri öeldule, et hariduse omandamine on kindlasti oluline igal ajahetkel, kuid töötuks jäänud inimestel on vaja peresid toita ning nende jaoks on väiksemgi sissetulek olulise tähtsusega.

«Tundub, et peaminister oma ligikaudu seitsmekümne tuhandese palga juures sellest aru küll ei saa, kuid tavainimene mõistab Tallinna linna jõupingutusi uute töökohtade ja ka sotsiaalsete töökohtade loomise vallas,» lisas ta.

«Inimesed tahavad lahendusi täna, mitte mõne aasta pärast. Täpselt nagu tahab töötu tööd täna, mitte homme või paari aasta pärast,» sõnas Mutli. «Tallinn on näidanud head eeskuju ja teeb seda ka edaspidi. Kahju on vaid sellest, et riik ei tule järele, mis tähendab, et ülejäänud Eesti peab veel pikalt kannatama, kuna peaminister õndsalt usub, et homme on majanduskriis juba läbi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles